„Položaj žene i muškarca u obiteljima u kojima privređuje žena“

Povodom Međunarodnog dana žena u Obiteljskom centru Ličko-senjske županije u Senju održana je javna tribina pod nazivom „Položaj žene i muškarca u obiteljima u kojima privređuje žena“, a na ovu temu govorilo je nekoliko govornika.

„Ravnopravnost između žena i muškaraca jedno je od osnovnih načela Europske unije. S ciljem jačanja ravnopravnosti spolova i uključivanja što više žena u tržište rada Europska komisija 2010. godine donijela je Žensku povelju. Jedan od glavnih ciljeva Europske komisije je da se omjer uključenosti žena u tržište rada do 2020. godine izjednači s omjerom uključenosti muškaraca, a na temelju Ženske povelje Republika Hrvatska izradila je Nacionalnu strategiju za ravnopravnost između žena i muškaraca za razdoblje od 2010. do 2015. godine“, rekla je, između ostalog, na otvaranju tribine ravnateljica Obiteljskog centra LSŽ Suzana Svetić.

Nastavak ispod oglasa

Danko Butorac, psiholog Centra govorio je o značaju spolne uloge u društvu ističući kako ženi treba pružiti podršku i pomoć jer je u nezavidnoj situaciji u kojoj se od nje očekuje da bude domaćica, majka i poslovna žena. S pravima i naknadama koje mogu ostvariti obitelji u kojima privređuje žena, a muškarac je nezaposlen okupljene je upoznao pravnik Centra Drago Babić, dok je predstojnica Područnog ureda Gospić Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Eleonora Olivieri Dejanović govorila o statusu žene na tržištu rada u Hrvatskoj. Naglasila je da su žene itekako pogođene krizom i smanjenjem broja radnih mjesta, na što HZZO odgovora projektom „Žene na tržištu rada“ kojim se upravo želi potaknuti zapošljavanje žena.

Zaključak ovog skupa je da se ženin bračni partner, društvo te poslodavci moraju prilagoditi novoj ulozi žene u društvu i na tržištu rada tim više što su današnje žene ambiciozne i poduzetne pa treba rušiti stereotipe i omogućiti ženi da bude i sretna majka i uspješna žena.

A.P.