Policijska uprava ličko-senjska  izvijestila je danas javnost o ljetnom računanju vremena u 2017. Godini koje  započinje u noći 25./26. ožujka tako što se pomicanjem za jedan sat unaprijed vrijeme u dva sata računa kao da su tri sata.

Ova obavijest usmjerena je na vozače na cestama koji   tijekom ljetnog računanja vremena na motornim vozilima danju više  ne moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Izuzetak su mopedi i motocikli, na kojima prilikom  vožnje tijekom cijele godine moraju biti upaljena kratka svjetla.

Vozače mopeda i motocikala policija dodatno  podsjeća  na obavezu nošenja propisane, homologirane i pravilno pričvršćene zaštitne kacige. Bicikliste koji se kreću kolnikom na javnoj cesti podsjeća se  da  noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti moraju  nositi reflektirajući prsluk ili reflektirajuću biciklističku odjeću. Isto vrijedi i za pješake kada se kreću kolnikom na javnoj cesti, koji noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, moraju biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom.

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisana je novčana kazna od 500 kuna u slučaju nepoštivanja odredbi o obaveznom korištenju svjetala na vozilima u uvjetima smanjene vidljivosti ili noću, dok je u navedenim uvjetima za nekorištenje svjetala na biciklu, kao i nenošenje reflektirajućeg prsluka ili reflektirajuće biciklističke odjeće kod biciklista, propisana kazna u iznosu od 300 kuna.

PU/L. O.