Pomoć meterolozima

    ZAVIŽAN – Na poziv Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske, HGSS Stanica Gospić je danas tijekom dana u više navrata, koristeći motorne saonice, dopremala gorivo za agregat, za meteorološku postaju na Zavižanu. Transport  se odvijao sa Krasna na Zavižan.

Zapravo cijeli problem je nastao iz razloga što je tijekom jačeg olujnog snježnog nevremena došlo do prekida  opskrbe električne energije domu na Zavižanu, te je gdin. Vukušić morao koristiti pričuvni agregat za proizvodnju el. energije kako bi mogao izvršiti meteorološka mjerenja te adekvatno i na vrijeme slati podatke. Zalihe nafte su se s vremenom potrošile, te je bilo potrebno hitno dostaviti nove.

Nastavak ispod oglasa

Dodatni problem je taj što zbog izrazito visokih snježnih nanosa cesta prema Zavižanu nije očišćena, te je transport moguć isključivo korištenjem motornih saonica, ili pješice.

Korištenje motornih saonica na putu prema Zavižanu je također vrlo riskantan posao zbog visokih snježnih nanosa, koji su poput pješčanih dina stvorili brojne prepreke, te je potrebno veliko iskustvo kako bi se ovaj zadatak odradio uspješno, ali i istovremeno sigurno.

Kako je trenutno na Zavižanu snježni pokrivač tek nešto manji od tri metra, odlučili smo se za standardni pristup transporta po ovakvim uvjetima, koristeći snažne transportne motorne saonice, te u zaprezi “akiju” s pratiocem. Na ovaj način smo se mogli probijati kroz prepreke, dok je dragocjeni teret u zaprezi bio osiguran u rukama iskusnog pratioca.

    Unatoč brojnim preprekama uspjeli smo dopremiti neophodno gorivo sve do doma, gdje nas je uvijek gostoljubivi domar Ante dočekao prijateljskim stiskom ruke, a odmah zatim je uslijedila i prigodna gozba domaćim sirom i kobasicama. Okrijepljeni i zadovoljni uputili smo se natrag u civilizaciju, pomalo sjetno ostavivši svu tu ljepotu iza sebe, ali s obećanjem da ćemo ponovo brzo doći.

Alen Zorić