Pomozite u potrazi za velikim kitom u Velebitskom kanalu

Institut Plavi svijet pozvao je u ponedjeljak građane koji to mogu učiniti da im pomognu pronaći velikog kita koji se već nekoliko dana nalazi u Velebitskom kanalu, kako bi se utvrdilo njegovo zdravstveno stanje.

Naglašavaju da se posljednjih pet dana svakodnevno opaža velik kit, koji se zadržava u Velebitskom kanalu. Prvo je opažen 12. kolovoza u blizini Krčkog mosta, zatim je viđen kod Sv. Jurja te u posljednja dva dana kod Ražanca. Posljednju dojavu u Institutu su dobili 16. kolovoza ujutro.

Nastavak ispod oglasa

“Iako trenutno nema indikacija da se radi o životinji koja je bolesna ili ima neki problem, istraživači Instituta Plavi svijet tijekom današnjeg dana boravit će na području Velebitskog kanala kako bi pokušali utvrditi njeno zdravstveno stanje”, izvijestio je Plavi svijet, pozivajući javnost, posebice ljude koji borave na moru u području Velebitskog kanala da im se pridruže u potrazi za kitom.

Ističu da životinja tijekom noći može napustiti područje, pa potragu treba provesti i u širem području, prema sjeveru i jugu. Sve koji im se žele pridružiti pozivali su da paze na more u svojoj okolici te da u slučaju opažanja životinje dojave njenu lokaciju i informacije o opažanju što žurnije, putem Facebook profila (fb.com/BlueWorldInstitute) ili na broj 098 976 0271.

Iz Instituta Plavi svijet upozoravaju da se kita, ako ga se uoči, ne smije proganjati ili mu se približavati, posebice ako uđe u neko pliće područje ili uvalu.

Unatoč svojoj veličini, veliki kitovi izuzetno se dobro snalaze i u plićim i zatvorenim prostorima, a ako se radi o zdravim životinjama ta vrsta nije sklona nasukavanju na obalu.

Tijekom boravka u Jadranu veliki kitovi uglavnom koriste područje južnog Jadrana, posebice Jabučke kotline, jer se u proljeće u tom području pojavljuje veća količina planktonskih račića kojima se hrane. S obzirom na to da se zadržavaju uglavnom u otvorenom moru, njihova prisutnost u većini ostaje skrivena, no, ribari koji rade u otvorenom moru, redovito dojavljuju o svojim opažanjima.

Veliki kitovi svoju prisutnost u Jadranu povremeno „otkriju“ kad se približe obali ili uđu u kanale između otoka.

Ove godine viđeni su u više navrata, primjerice u travnju kod Rogoznice i Šolte, u lipnju u Župi Dubrovačkoj, Orebiću, uz Pelješac i Jabuku, dok je početkom srpnja jedna životinja uočena u Velebitskom kanalu. U većini slučajeva životinje su samo prošle kroz područje u kojem su opažene te nisu ponovo viđene.

Institut za istraživanje i zaštitu mora Plavi svijet je hrvatska neprofitna, nevladina organizacija sa sjedištem na otoku Lošinju, a njen glavni interes je istraživanje velikih morskih kralješnjaka – kitova, morskih kornjača i riba hrskavičnjača.

L. O. /H