Ponovno okupljanje paraglidera

GOSPIĆ – Ljepota pogleda iz ptičje perspektive i neponovljivi osjećaj dok čovjek klizi nebom privukli su među paraglidere brojne ovisnike o adrenalinu. Lika se ubraja među TOP-destinacije kakve paraglideri mogu samo sanjati. Konfiguracija terena i slaba naseljenost Like u ovom su se slučaju pokazali kao idealni za razvoj ovoga sporta. Iako su pomalo samozatajni poklonici letenja sa i bez motornog pogona već desetak godina klize ličkim nebom. Tako smo paraglidere već imali prilike gledati iznad Gospića, kod Bjelopolja, Otočca, s obje strane Velebita…

Novi uzlet letača u figurativnom i fizičkom smislu učinio je novootvoreni klub Fenix iz Gospića. Okuplja iskusne letači iz cijele Like i šire, kao i članove koji se tek obučavaju za svoj prvi dodir s nebeskim plavetnilom. Ukupno 14 članova „Fenixa“ ponosni su na svoj hobi. Razgovarajući s Branislavom Javorinom, jednim od promotora kluba, doznajemo kako „Fenix“ ovih dana vrši upis novih članova jer će prvi proljetni dani biti u znaku pojačanih aktivnosti.
-Klub „Fenix“ organizira tečajeve za početnike, izvodimo tandemske letove u slobodnom i motornom letenju, posjedujemo dvije vrste letjelica: prva je paraglider, paraglider+motor, kao i motorni zmaj. Motorni zmaj je letjelica koju neki svrstavaju u lake letjelice najbliže lakom avionu. Mnogi bi možda htjeli probati letjeti, ali ih je strah visine. Vjerujte mi to vam nije nikakav izgovor jer i ja kao dugogodišnji letač ponekad osjećam strah kad stojim na ljestvama, nekom podestu ili uzvišenu mjestu. Međutim, let je nešto sasvim drugo, nešto neponovljivo i apsolutno bez premca u odnosu na druge sportove. Navest ću jedan primjer: imam prijatelja, inače dugogodišnjeg letača , koji se boji visine i rada na skeli. To zvuči pomalo apsurdno jer ova činjenica nestaje kada počne letjeti. To čini vrlo uspješno već 5-6 godina i nakon svakog leta ističe kako se super osjeća i kako se ništa na ovome svijetu ne može usporediti s letenjem. Treba samo htjeti i opustiti se. Nakon valjane edukacije na tlu letenje je samo po sebi laka zadaća. Neki tvrde kako je letenje kao vođenje ljubavi. Mi letači se s tim ne slažemo jer je letenje još ugodniji i uzvišeniji emotivni doživljaj. Trebate probati da biste se u to i uvjerili, tvrdi Javorina.
Nadamo se da će prvi lijepi dani ovoga proljeća nad Likom biti u znaku novih letačkih pohoda. Želite li postati dijelom paraglider tima dovoljno je za početak posjetiti http://www.binarnet.hr/ksml-fenix/ . Odmah će vam postati jasno zbog čega ovaj sport u svijetu ima sve više i više poklonika.

Nastavak ispod oglasa

M. S.