-
-

U zadnjih 45 godina nikada nisu bili potpuno poplavljeni pontonski mostići za brodice te da su Donja jezera zatvorena za posjete zbog vode koja je odnijela dio staze i potopila većinu. Unatoč tomu u NP Plitvička jezera ne smanjuje se broj posjetitelja u što smo se danas i sami uvjerili.
Vodostaj Plitvičkih jezera iznimno je visok, imamo dosta poplavljenih šetnica unutar samog obilaska sustava NP. Neki dijelovi sustava šetnica su zatvoreni za posjetitelje dok na drugim dijelovima nadzorna služba upozorava na visok vodostaj odnosno na vodu na samim šetnicama. Smanjili smo cijenu ulaznica za 50 posto, koja iznosi 55 kuna i uključuje cjelodnevni obilazak, vožnju panoramskim vlakom, elektro brodom na jezeru Kozjak, sva razgledavanja i obilaske cjelokupnog sustava Plitvičkih jezera. Nadzorna služba NP Plitvičkih jezera konstantno prati stanje na poplavljenom terenu, upozorava posjetitelje o trenutačnim prilikama na terenu, a ono što je svakako iznenadilo su i primjedbe posjetitelja da se cijena ulaznica u stvari nije trebala smanjivati jer je taj fenomen poplavljenja staza jedinstven i kao takav čini obilazak parka nezaboravnim, kazao je za glasnogovornik NP Plitvičkih jezera Ognjen Borčić.
U NP Plitvička jezera gužva je na sve strane, izmjenjuju se grupe Nijemaca, Francuza, Engleza, Talijana, a mi smo ipak zamijetili najviše Japanaca. Svi oni su sa smiješkom na licu veselo gackali po bujicama vodenih nanosa koji na pojedinim mjestima nisu izgledali bezazleno.

Glasnogovornik NP PJ Ognjen Borčić
Glasnogovornik NP PJ Ognjen Borčić

Iako su vidno istaknuti natpisi da je obilazak poplavljenih staza zabranjen, uz koje dežuraju zaposlenici parka, većina posjetitelja provlači se ispod improviziranih ograda u namjeri da obiđu najljepši park na svijetu. Kažu da je ovo prvi put u povijesti da je poplavljeno pristanište za brodove, te da su na Donjim jezerima potopljene staze u gotovo cijeloj dužini te da je kod slapa „Milke Trnine“ voda je odnijela cijelu šetnicu, grupe turista izmjenjuju se užurbano, ne mareći što na pojedinim šetnicama i mostićima bujica prelazi i preko koljena. Svako na svoj način upušta se u svojevrsnu avanturu obilaska parka, od kojih se većina u gackanje po bujicama vode, koja se slijeva stazama u nanosima, ide bosa, dok drugi to čine u obući s kojom su i došli. I ono što je neizostavno, na svakom od njih vidan je smiješak, zadovoljstvo i svojevrsno ushićenje. Poredana obuća na svakih nekoliko metara svojevrsni je znak da se netko uputio bosonog u nastavak razgledavanja NP dok malobrojni se okreću ne želeći iskušati svoju odvažnost i upustiti se „mokru“ avanturu.
Glasnogovornik NP Plitvičkih jezera Ognjen Borčić kaže da se ne može govoriti o smanjenju broja posjetitelja, te dodaje da se broj posjetitelja smanjio za 1,5 posto čemu je pridonio izuzetno visok vodostaj, nepovoljni vremenski uvjeti, dok sedmi i osmi mjesec bilježi konstantno rast posjetitelja u odnosu na prošlu godinu. Zaključno sa 10. rujnom 2014. godine NP Plitvička jezera posjetilo je 948.000 posjetitelja, što je u odnosu na prošlu godinu neznatan pad od 1,5 posto.
U NP Plitvička jezera kažu da ako se posjetitelji sami odluče na obilazak onih područja koja su poplavljena, nadzorna služba će ih upozoriti da je otežan obilazak, da su moguće ozljede ali na svoju ruku i odgovornost mogu se uputiti u obilazak tog djela NP.
Jedan strani internetski portal objavio je listu najljepših šetnica u svijetu, na kojoj su šetnice NP Plitvička jezera na prvom mjestu.
Dražen Prša