Najnovije „Otkriće portala Slobodna lika“, kako čitatelje pokušava animirati autor Ž. Popović, opet je epizoda u serijalu sociopatskih natpisa jer kada se portal, od milja nazvan Slobodna laž, nekoga uhvati, taj ne popušta lako. Tako je novinar-istraživač „otkrio“ da je dr. Darko Milinović bio član Saveza omladine bivše države. Senzacionalno otkriće na kojemu bi pozavidjeli i veliki otkrivači, od Kolumba na ovamo. Otkrivaču Popoviću ipak su promakli neki detalji. Ništa novo kada je on u pitanju. Mi iz mlađih generacija o povijesti ex-Jugoslavije možemo doznati samo iz priča odraslih, ili na sveznajućem Internetu. A na Internetu stoji:
„Savez socijalističke omladine Hrvatske (SSOH) bio je krovna društvenopolitička organizacija za indoktrinaciju mladih, koja je po automatizmu uključivala mlade građane Hrvatske od 14 do 27 godina. Svečano primanje bilo je organizirano u VII. razredu osnovne škole, o Danu mladosti (25. svibnja)“. Doznajemo kako se iz te organizacije nikoga nije smjelo isključiti, a kada se to i događalo, isključenom članu bilo je zabranjeno daljnje školovanje. Istim automatizmom prijema u omladinu, vršen je prijem prvoškolaca u Savez pionira. Prevedeno na jednostavniju formu to znači da je novinar-otkrivač Ž. Popović bio Titov pionir i Titov omladinac i to ovo potonje, kako on sam piše, „ u svitanje Hrvatske slobode…“ Vjerojatno je „novinar-otkrivač“ tada priželjkivao neku zvučnu funkciju u omladini svoje mladosti, ali se i tada gledalo na razinu obrazovanja omladinskih čelnika, kao i na njihov društveni angažman. Stoga je „novinar-otkrivač“ svoju prigodu dobio kasnije, tek jedno kraće razdoblje kao predsjednik Mladeži HSLS-a općine Perušić. Navodno je ta organizacija silno ojačana kada je s trona sišao taj obrazovani kadar. Za ne povjerovati!!!
Tako je neslavno završila još jedna pompezno najavljivana senzacija, a zapravo šuplja priča portala čiji su svi politički sufleri bili pioniri i omladinci. Prisilno, kao i sve generacije dorasle za pionire ili omladince u onoj državi. Sve se događalo po prisili, odnosno automatizmom, kako kaže Internet. Po tome automatizmu i ondašnjoj inerciji ispada da je tim generacijama prisilno članstvo u savezima pionira i omladine bio najveći krimen u očima „novinara-otkrivača“, pionira i omladinca Ž. Popovića.

L. O./V. I.