Poruka načelniku Pešutu: „ĆILILI NE!!!“

Načelniku Općine Udbina Ivanu Pešutu pobrkali su se politički računi iako je već zadovoljno trljao ruke nadajući se da je njegova politička prijevara Hrvata s Udbine uspjela te da koalicija sa SDSS-om ima budućnost i dobru podlogu za njegov osobni materijalno politički probitak. Koliko je hrvatski narod zadovoljan političkom samovoljom načelnika Ivana Pešuta, najbolje govori najnoviji udbinski slučaj kada je s nedjelje na ponedjeljak pod okriljem noći na zgradi u kojoj stanuje načelnik Pešut osvanuo grafit s natpisom „ ĆILILI NE!!!“.
Iako domišljato i vickasto napisano, svima je itekako jasno koja je poruka grafita. U razgovoru s mještanima Udbine doznajemo da je ovaj grafit napisan kako bi se načelniku Pešutu dalo do znanja da ćirilici nije mjesto u Udbini te da Hrvati ne podržavaju njegovu političku prijevaru koju je napravio koalicijskim sporazumom sa SDSS-om. Načelnik Pešut je blagoslovio na Općinskom vijeću Udbine još u ožujku odluku o postavljanju dvojezičnih ploča, odnosno dvojezično ispisivanje natpisnih ploča predstavničkog, izvršnog i upravnog tijela Općine Udbina, latinično i ćirilično pismo na zgradi Općine. Uz to i Kulturnom informativnom centru u Udbini dan je naziv „Nikola Tesla“ koji je ispisan dvojezičnim pismom, ćirilicom i latinicom. Iako načelnik Pešut zna, kao i njegovi politički kompanjoni iz SDSS-a, da većina stanovništva nema pojma o ćirilici, poglavito mladi, on je ponosno blagoslovio dolazak ćirilice u Udbinu. Stoga se s pravom postavlja pitanje je li Udbina hrvatska samo na papiru i kome načelnik Pešut pokušava zamazati oči.
Ćirilicu na Udbini osuđuju braniteljske udruge, stradaoci Domovinskog rata, Hrvati s Udbine i drže kao nepotrebnu provokaciju jer rane iz ne tako davne prošlosti obrane Domovine još nisu zacijelile. Načelnika Ivana Pešuta u cijeloj ovoj priči drže najodgovornijim za sva zbivanja jer on javno veliča bratstvo i jedinstvo Hrvata i Srba na Udbini, s čim se mnogi ne bi baš složili. Načelnik Pešut je zbog svog osobnog probitka pogazio nacionalne osjećaje, nacionalni ponos, ali i sjećanje na sva ona nedjela koja su učinjena nad hrvatskim narodom kroz povijest Udbine. Kako neslužbeno doznajemo iz krugova bliskih vrhu ličko-senjskog HDZ-a, načelnik Pešut je samostalno i bez konzultacija s vrhom stranke donio odluku o uvođenju ćirilice na Udbini.

Dražen Prša

Uskoro čitajte: “Ratni put” i političko-gospodarska mešetarenja načelnika Udbine Ivana Pešuta