Posjet tvrtkama

    UDBINA – Prilikom zadnjeg posjeta ovoj općini župan ličko-senjski Milan Kolić  najprije se susreo s načelnikom Općine Udbina Ivanom Pešutom Zbog niza gospodarskih pomaka i još boljih najava  Udbina „s repa zbivanja“ prometnula u područje Like koja doslovno uvozi radnike. Županijsko se izaslanstvo u to uvjerilo obilaskom terena. Tvrtke Lika Energo Eko d.o.o. Udbina i Moderator d.o.o. Udbina na području Poduzetničke zone Podudbina. Tako je  Lika Energo Eko d.o.o. Udbina jedna je od tri europske tvrtke unutar kojih je izgrađeno kogeneracijsko postrojenje na biomasu, a u trajnom pogonu je od svibnja 2012. godine. Projekt gradnje kogeneracijskog postrojenja tvrtka je pokrenula zbog poticajnog okvira za takva ulaganja, i mogućnosti dodatnog iskorištenja prednosti izgradnje takvog postrojenja za pokretanje vlastite proizvodnje drvenog peleta. Za sada zapošljava sedam radnika u kogeneracijskom postrojenju na šumsku biomasu (sječku) za proizvodnju električne enegrije za isporuku u javnu elektroenergetsku mežu i toplinske enegrije za pokrivanje potreba proizvodnje peleta.  Najave su da bi se posao širio, što će znaćiti i otvaranje novih radnih mjesta. Njena djelatnost naslanja se na djelatnost tvrtke osnivača – Moderator d.o.o. Udbina koja proizvodi drveni pelet s trenutnim kapacitetom proizvodnje od 40.000 t godišnje i koja zapošljava ukupno 24 radnika zaposlenih u tri smjene.

    U društvu župana Milana Kolića bili su i pročelnica Odjela za gospodarstvo Ana Rukavina Stilinović i predstavnika LIRA Andrija Brkljačić. Upućene su čestitke postojećin tvrtkama koje pokazuju na koji se način mogu koristiti  samo neki od prirodnih resursa Like. Korištenje šumskog otpada (sječke) pretvara se u vrijedno gorivo, a pri tome se zapošljavaju i lokalni prijevoznici. S domaćinima se razgovaralo i o brojnim potencijalima ovoga kraja, pri čemu se nameće nastavak razvoja poljoprivrede. Naime, na području Udbine trenutno postoje tri velike farme goveda, lokalno se stanovništvo uglavnom bavi poljoprivredom.  Župan Kolić Ličko-senjske županije čestitao je osnivačima i direktoru tvrtke na uspjesima koje postižu na planu realizacije investicije izgradnje kogeneracijskog postrojenja i tvornice peleta, a kojima je osigurano zapošljavanje značajnog broja ljudi za područje Općine Udbina i šire.

     Za svoj izniman doprinos promicanju primjene obnovljivih izvora energije na području Ličko-senjske županije, tvrtka Lika energo eko d.o.o. Udbina i njezin direktor  Željko Lovrak dobili su i javno priznanje Ličko-senjske županije 2013. godine a na 5. međunarodnom forumu o obnovljivim izvorima energije održanom lani  u Rovinju Projekt kogeneracije na biomasu tvrtke Lika energo eko d.o.o. dobio je i posebno Priznanje za iznimno vrijedan doprinos u promicanju primjene obnovljivih izvora energije u Republici Hrvatskoj.

L.O.