Post festum Teslinog rallyja

Ličko-senjska županija bila je prošloga tjedna domaćin  jednog  dijela 4. Međunarodnog Nikola Tesla EV Rally Croatia 2017. Ovaj rally elektro-automobila je kroz 1550 km tijekom osam dana trajanja  simbolički načinio “Zelenu električnu magistrala s s elektro-punionicama. HEP je do sada u Hrvatskoj pustio u pogon 36 javnih ELEN punionica u suradnji s gradovima i zainteresiranim partnerima, a planira uspostaviti i mrežu punionica duž najvažnijih hrvatskih prometnica sufinanciranjem iz fondova Europske unije.  U Ličko-senjskoj županiji aktivne su punionice u Senju i Gospiću. Podršku projektu dalo je i Ministarstvo turizma, a na putu iz Malog Lošinja sudionike je pozdravio i sam ministar Gari Cappelli.

Sudionike je oduševila besprijekorna organizacija što je poseban compliment, pogotovo kada dolazi od Nijemaca, Austrijanaca i Skandinavaca, a kako im se svidjelo na predivnim mjestima poput Poreča, Vodnjana, Opatije, Malog Lošinja, Zadra, Splita, Smiljana i Zagreba nije potrebno  naglašavati.

Nastavak ispod oglasa

Potrebna je posebna organizacija i sposobnost da se primi više od 50 e-vozila odjednom te organizira dovoljno velik prostor za punjenje kako bi sve proteklo glatko. Posebno moramo pohvaliti i naš MUP koji je bio pratnja na čitavoj ruti i svim zaustavnim točkama. Brzina, pedantnost i profesionalnost naše policije, kako prometne tako i granične s lošinjskog aerodroma, zadivili su natjecatelje i omogućili im da sigurno putuju s jedne lokacije na drugu. Pobjednici ovogodišnjeg relija su :

  1. Ville Nahkuri – Tesla Model S (Finska)
  2. Manuel Strohmeier – Tesla Model X (Austrija)
  3. Volker Schoch – Tesla Model S (Njemačka)

Već je u pripremi rally za 2018. godinu  koji će biti spektakularan s obzirom na to da će slaviti 5. godinu održavanja. Promotor e-vozila i organizaotr ove manifestacije je  tvrtka  E.V.A. Blue d.o.o. iz Zagreba.

M.S./E. B.