Post festum velikog požara

Prva kiša nakon nekoliko tjedana malo će pomoći usjevima, ali će označiti odmor vatrogascima s područja Ličko-senjske županije. Kako smo već javljali veliki požar kod Krivog puta trajao je dva dana. Osim hrabrih i upornih vatrogasaca malo je tko znao s kakvim se neprilikama i teškoćama vatrogasci susreću. Sve je ometala vrlo jaka bura koja na lokalitetu  Vrataruša. Vatrogasci su podizani iz postelja jer se u njihovom poslu ne gleda na sat. Županijski vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović počesto nije bio na dispoziciji novinarima jer je neprekidno bio na terenu. Požar je nakon dvodnevne borbe stavljen pod kontrolu. Ovaj je tekst mala, ali iskrena zahvala tim hrabrim ljudima koji tijekom svake intervencije riskiraju vlastitu sigurnost.

U gašenju ovoga velikog požara sudjelovali su timovi: JVP i DVD Senj, DVD Sveti Juraj, DVD Krasno, DVD Otočac, JVP Gospić, DVD Brinje, DVD Plitvička jezera, DVD Perušić. U pomoć su također pritekli vatrogasci DVD San Marino-Novi Vinodolski iz Primorsko-goranske županije. Pomagao je i canader. O veličini vatrene stihije govori podatak da je požarom bilo zahvaćeno 35 ha niskog raslinja i oko 9 ha šume.

Što reći na sve ovo? Požar se prelagano izazove. Namjerno ili ne, rezultat je isti. Mnogi vatrogasci dane i noći provode na terenu, u često pogibeljnim situacijama.  Iza požara ostaju velike štete, pri čemu se uvijek valja zapitati je li se sve to moglo izbjeći. U svakom slučaju-bravo vatrogasci.

L.O.