Postaje li Novalja nova oaza nautičkog turizma?

0

Kandidat za gradonačelnika Novalje (stranka LiPO) Ante Dabo često ističe kako se za Novalju može boriti i raditi još više. Pojasnio nam je o čemu je riječ.

-U ovom vrlo zahtjevnom poslu gradonačelnika morate težiti višem i boljem. Biti gradonačelnik vrlo je teška i odgovorna dužnost koja vas po prirodi tog posla mora upućivati na stalno preispitivanje da li ste donijeli dobru odluku i koliko će ona utjecati na Vaše sugrađane. Da biste se uspješno nosili s tom odgovornošću, trebate okupiti kvalitetan tim stručnih ljudi s kojima morate imati dvosmjernu i iskrenu komunikaciju a to znači da morate shvatiti da ste samo prvi među jednakima koji će ključne odluke donositi na temelju analize ponekad različitih stavova koji se ipak u bitnim stvarima dodiruju. Na taj način jačate stručni kapacitet svojih suradnika, a time autoritet gradonačelnika ne umanjujete. Važne osobine gradonačelnika trebaju biti smirenost i strpljivost, ali u konačnici, kod donošenja važnih odluka, morate biti vrlo odlučni i sigurni, kaže Ante Dabo.

Oglas

U razgovoru je spomenuo i neke nove turističke sadržaje ovoga grada.

-Plaža Zrće sa svojim je klubovima postala jedna od najpoznatijih svjetskih destinacija partijanerskog turizma. Iako taj turizam donosi velike brojke u smislu dolazaka i noćenja pa tako i ukupne zarade svih sudionika u tako snažnom turističkom proizvodu, on sa sobom donosi i mnogo strukturnih problema ako je predominantan. U našoj, još uvijek nedovoljno uređenoj državi, takav turizam mladih ako nema snažnu logistiku državnog aparata u smislu sigurnosti i dovoljnog broja policijskih službenika, postaje autodestruktivan i rizičan. Upravo iz razloga da bi povećali sigurnost destinacije i smirili tenzije koje su izazivale velike prijepore u zajednici, od 2013. godine kad sam preuzeo dužnost gradonačelnika, uveli smo niz mjera po pitanju sigurnosti i reda u destinaciji. Gradsko komunalno redarstvo u ljeti broji preko 20 redara koji rade u tri smjene svaki dan pa tako i nedjeljom i blagdanima. Za razliku od mog prethodnika koji je smatrao da policijske uniforme ne priliče turističkoj destinaciji, u suradnji s ravnateljstvom policije osiguravamo smještaj za dodatne policijske službenike koji tijekom sezone dolaze na ispomoć a s klubovima i ostalim važnim subjektima koordiniramo rad zaštitarskih službi. Ali osim sigurnosti destinaciju treba razvijati u smislu afirmacije novih turističkih proizvoda. Posljednjih nekoliko godina imamo uspjeha u širenju turističke ponude aktivnog turizma van glavne turističke sezone. Usmjereni i organizirani razvoj outdoor turizma koji nudi jedinstveni doživljaj prekrasnih prirodnih pejzaža otoka s obilježenim bike i trail stazama, morskom via ferratom, osvježenom kajaking i penjačkom ponudom, nova je odrednica našeg turizma. Ako tome pridodamo ključni projekt koji je u postupku izdavanja lokacijskih dozvola i kojeg planiramo realizirati u idućem mandatu, a to je uređenja Luke Novalja u sklopu kojeg je predviđena izgradnja marine, onda se s pravom nadamo da će razvoj nautičkog turizma dati jednu novu dimenziju Novalji kao turističkoj destinaciji i pridonijeti uravnoteženju turističke ponude koja se za sada dominantno veže na ponudu Zrća, uvjeren je kandidat stranke LiPO Ante Dabo, dosadašnji gradonačelnik Novalje.

L. O.