Postajemo li policijska država ?!

Uskoro će se pred saborskim zastupnicima naći Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji je još od listopada prošle godine u saborskoj proceduri. Već sada u javnosti  prijedlog tog Zakona izaziva razne polemike i tumačenja. Kako i nebi kad puno toga nije definirano. Tako da će se po tumačenju Zakona po građanima moći ponovno primjenjivati drastične kazne, koje su za sada upitne pravne osnove.

Tako primjera radi, ako opsujete ili uvrijedite policajca, čuvara reda i mira, ali i drugu službenu osobu, platit će te kaznu i do 15.000 kuna. Tako je kazna za psovanje ili vrijeđanje policajaca s sadašnjih 200 kuna povećana na čak 7.000, odnosno maksimalnih 15.000 kuna.

Nastavak ispod oglasa

Da li će to značiti da vas policajac može strpati u zatvor po svom nahođenju jer je njegova riječ „jača“ od vaše, jer ajde dokaži da ga nisi vređao. Kako će se definirati „vrijeđanje“, hoće li to biti klasične verbalne uvrede, hoće li se i sarkazam smatrati uvredom.  Po meni bi sve kazne trebale biti prema visini plaće, da se svih na džep udari na isti način, nezaposleni najmanje kazne a menadžeri i direktori najviše. Nije tu toliki problem vrijeđanje policajca, već je problem tko određuje što konkretno znači “vrijeđanje policajca”. Kad ga krivo pogledaš hoće li se to smatrati pod vrijeđanjem policajca? Ili ako ga ne pozdraviš kad se mimoiđete? Hoće li se uvrijediti ako slučajno pljuneš na pod u njegovoj blizini? Ili ako mu se srdačno ne nasmiješiš? Koliko smo god mi nekad znali lajati i častiti ondašnje milicajce  sočnim epitetima, za to smo, bar većina nas, u većini slučajeva bivali dobro ispendrekani a potom u marici „izgužvani“ i potom u ćuzi dobro po tijelu, da se ne vidi, našljivani. Malo tko se u ona vremena upustio u avanturu čašćenja milicajaca sočnim šalama a kamoli psovkama, dok se danas na našeg policajca gleda kao nešto manje vrijedno, nešto što se može „častiti“ brojnim uvredama, ponižavanjima i krajnje privitivnim postupcima. Zaboravili su mnogi da baš ti policajci koje svaki dan susrećemo ipak čuvaju naš mir, naš san, našu sigurnost. A da ima i onih „naših policajaca“ koji nerjetko odlaze u smjenu sa obližnjeg šanka, dobro svi znamo, i nerjetko i sami kažemo, pa i oni su ljudi, sa obližnjeg šanka….

I nije tu kraj priči o novim kaznama, jer za neka je djela minimalna kazna povećana i više od 30 puta.  Za skitnju je primjera radi najmanja moguća kazna podignuta s 200 na 1.000 kuna. Javnost ne podržava ovakav prijedlog Zakona, jer tko može s 2.000 kuna penzije platiti 500 kuna ako prijeđe cestu na krivom mjestu. Treba tu uvesti reda, na način da se uvedu i neke  „socijalne kategorije”. Zakon predviđa i drastične kazne za nošenje i isticanje nedoličnih  simbola, što će se kažnjavati i do 7.000 kuna.  Tako razmišljam ja, ako imam majicu na kojoj piše „ Otočac je najbolji grad na svijetu“ možda će se netko tko ne živi u Otočcu osjetiti uvređen. Provokacija ne mora značiti ništa loše, nego je ono što je loše da se na provokaciju reagira nasiljem. I to treba sankcionirati. Ali za demokraciju bi trebali dozvoliti slobodu izražavanja puno šire nego što to ovaj Zakon postavlja. Hoće li majica s natpisom “Dajte nam kruha” biti smatrana za nedoličnom? Ili ona sa “dej mast trast ass”?!

apodnar_prsa_– „ riječ je o prijedlogu Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koji još uvijek nije prošao saborsku proceduru, te je samim tim podložan promjenama. Isto tako ova policijska uprava, prijedlog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira nije dobila na bilo kakvo razmatranje, te bi bilo preuranjeno komentirati zakon koji je još uvijek u fazi prijedloga“, – kaže načelnik PU Ličko senjske Ante Podnar, te dodaje, da bez obzira na krajnji ishod i sadržaj zakona, policija će kao i do sada svakom slučaju prilaziti zasebno vodeći se pravno osnovanim i utemeljenim činjenicama, te će osobe za koje se utvrdi osnovanost u počinjenje prekršaja na temelju zakonitog postupka biti procesuirane pred nadležnim prekršajnim sudovima koji će donijeti konačni pravorijek.

Jedan od primjera je i taj da vas, ako udarite ženu na javnom mjestu, mogu kazniti s 2.000 kuna, a ako vodite ljubav s tom istom ženom na tom istom javnom mjestu, onda vas mogu kazniti s 5.000 kuna. Ima tu još puno toga jer tu su i pekršaji koji se tiču skitnje, prošnje i kocke, a oni uvijek kad je kriza  dolaze do izražaja. Kako nekoga osuditi tko je gladan i prosi kruha ? Ministarstvo unutarnjih poslova je do sada pokazalo da svaki put sluša što kažu saborski zastupnici, što kažu Odbori. Iako je riječ o prvom čitanju, očekuje se da bi se nešto ipak moglo izmjeniti.

 

Dražen Prša