Postavili novu tablu „Hrvatska Udbina“

I dok neki tamo planiraju gradnju svemirskog centra u Udbini za podorbitalne letove i lansiranje satelita, od kud će najvjerovatnije „katapultirati Hrvate i Srbe“ u svemir, malo kome je palo na pamet da baci pogled na godinama devastiranu i zubu vremena prepuštenu na milost i nemilost tablu sa natpisom „Hrvatska Udbina“.
Skriveni pokušaji da se trajno ukloni tabla sa natpisom „Hrvatska Udbina“ ali i javno podržane i ostvarene težnje za uvođenje ćirilice u tu općinu, nisu spriječili tamošnje Hrvate i još neke da potpuno derutnu i skoro pa uništenu tablu obnove, odnosno zamjene novom.
Zahvaljujući hrvatskim braniteljima pripadnicima 1. Gardijske brigade “Tigrovi“ i Udruge specijalne policije te Udruge SG SOD “Damir Tomljanović – Gavran“ i Udruge Hrvata Općine Udbina “Hrvatski feniks“ postavljena je nova ploča sa natpisom “Hrvatska Udbina“.
Reakcije za postavljanje nove table „Hrvatska Udbina“ ostale su izvan „dometa“ šire hrvatske javnosti, što tamošnji Hrvati tumače kao normalno događanje, jer kako kažu, da je razbijena koja tabla sa ćiriličnim natpisom nahrlile bi televizijske ekipe i brojni novinari kako bi pisali i javljali o ugroženosti Srba i njihovog pisma.
Postavljanjem nove table „Hrvatska Udbina“ poslovi nisu završeni, jer slijede i aktivnosti oko betoniranja nosača te poslovi vezani za oblaganje istoga.
Ovom prigodom izostavit ćemo skrivene tenzije oko života između Hrvata i Srba u Općini Udbina i dušebrižništva tamošnjeg HDZ-ovog općinskog načelnika Ivana Pešuta (iako i za to ima opipljivog materijala) jer ovo je pisanje tek svijetli podsjetnik da i na Udbini žive oni u kojima nisu nestali nacionalni osjećaji za vrednovanje hrvatskih obilježja, pa tako i za ovaj hvale vrijedan posao postavljanja obnovljene table sa natpisom „Hrvatska Udbina“.
D.Prša