Postavljena punionica za električna motorna vozila u NP Sjeverni Velebit

Javna ustanova Nacionalni park Sjeverni Velebit postavila je punionicu sa zaštitnom krovnom konstrukcijom za punjenje električnih vozila na prostoru pored zgrade Uprave parka u Krasnu. Punionica je postavljena u sklopu programa „Zelena linija“ koji je pokrenulo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a koji je namijenjen javnim ustanovama za upravljanje zaštićenim područjima (nacionalnim parkovima i parkovima prirode). Čitav projekt vrijednosti je oko 123.000,00 kn od čega je 80% financirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U sklopu ovog projekta Park je nabavio i dva terenska „plug-in“ hibridna električna vozila sa pogonom na sva četiri kotača. Ta vozila imaju praktično nultu emisiju CO2 u električnoj vožnji dok u kombiniranoj vožnji ostvaruju emisiju CO2 od 44 g/km.
Punionica omogućava istovremeno punjenje dva vozila, od kojih svaki ima mogućnost punjenja vršne snage 22kW. U punionicu za električne automobile ugrađena je nadstrujna zaštita posebno za svaku utičnicu te posebno za cjelokupnu punionicu, čime je omogućena maksimalna sigurnost korisnika punionice i ostalog stanovništva.
„Znamo svi da su mjere energetske učinkovitosti u prometu izuzetno važne jer njima smanjujemo štetne emisije stakleničkih plinova i utječemo na poboljšanje kvalitete zraka. Postavljanjem punionice za električna motorna vozila, koju bez plaćanja naknade mogu koristiti svi stanovnici i posjetitelji Krasna još jedan je naš doprinos zaštiti prirode i okoliša.“- izjavila je ravnateljica Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, Mirjana Javor prilikom puštanja punionice u rad.
Dražen Prša/npsjv