Nakon tihe najave kojom bi se ukinule neke ili čak sve Županijske uprave za ceste, nije dugo trebalo čekati reakciju. Evo kako je reagirala Hrvatska zajednica županija.

-Županijske uprave za ceste najbolje znaju kako skrbiti o regionalnim cestama, rečeno jeizmeđu ostaloga na 41. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija.

– Predstavnike Udruge županijskih uprava za ceste zabrinula je najava promjene reorganizacije gospodarenja cestovnom mrežom. Ukidanje županijskih uprava za ceste i potpadanje tih poslova pod Hrvatske ceste predlaže se kao jedan od načina smanjenja administracije. Tako će se „Centralizacijariješiti- centralizacijom. Tražimo sredstva za ceste radi sigurnosti građana, a ne za organizacijski sustav. Opravdali smo svoje postojanje jer 95 posto svojih prihoda izravno ulažemo u ono za što smo osnovani, tvrde u ŽUC-u gdje sada radi 239 osoba koji brinu za 18.534 kilometara županijskih i lokalnih cesta. Statistika je neumoljiva jer kaže da jedan zaposlenik ŽUC-a brine za 95 kilometara ceste, jedan zaposlenik Hrvatskih cesta za 16 kilometara, a jedan zaposlenik Hrvatskih autocesta za tek 3 kilometra autoceste.Analize pokazuju da se, nakon izgradnje autocesta i obnove državnih cesta, potrebno okrenuti obnovi mreže županijskih i lokalnih cesta, čime bi dosad izgrađena infrastruktura dobila pravi smisao.

Izvršni odbor Hrvatske zajednice županija odlučio je podržati ŽUC-eve, a najavljeno je i da će se o stvaranju održivog sustava upravljanja lokalnim i regionalnim cestama razgovarati i s ministrom prometa Olegom Butkovićem.

L. O.