U kolektivnoj memoriji Hrvatske imena Vukovara i Škabrnje neraskidivo su vezana u Domovinski rat, njegovu herojsku obranu i tragedije koje se ne zaboravljaju.

Večeras su upaljeni lampioni za tragedije i  žrtve hrvatskih branitelja, za ubijene civile, djecu, žene i starce. Svjetlost lampiona tako je obasjala Gospić, Otočac, Lovinac, Senj, Novalju, Karlobag, Perušić, Brinje, Korenicu… Sve gradove i naselja. Ondje gdje je preporučeno izbjegavanje okupljanja zbog epidemioloških razloga, lampioni su svijetlili sa prozora, balkona, ispred kuća i zgrada. 

Gorjeli su lampioni i gorjet će usprkos činjenici kako Vukovarci niti danas ne znaju gdje se nalaze posmrtni ostaci gotovo 900 njihovih najmilijih.

Vukovar i Škabrnja, simboli su stradanja Hrvata i Hrvatske u nametnutom nam ratu čije su osvajačke tenzije imale za cilj uništavanja svega što je hrvatsko. Iza svih tih patnji i stradanja svaka nedužna žrtva podsjeća nas na novi hrvatski mit o neuništivosti našega duha u borbama i žrtvama za hrvatsku neovisnost.

Plamen upaljenih svijeća i lampiona neka nam bude vječiti podsjetnik na naše žrtve. Život ide dalje, ali se Vukovar, Škabrnja, Gospić, Otočac, Osijek… i svi naši gradovi-stradalnici nikada ne smiju zaboraviti. Nemamo na to pravo!

L.O.