U Krivom Putu ovoga su vikenda smrtno stradala dva konja. Još nema službenih potvrda o uzrocima smrti, ali prvi podaci kazuju da su konji usmrćeni vatrenim oružjem. Na ovaj način se ponovno podgrijala teza o načinima na koje vlasnici drže nesretne životinje. Prošlu su zimu krda konja  provodila u gotovo metar snijega, bez hrane i skloništa. Zašto se ovo događa?

Apsurdno je, ali istinito da se u svim važećim zakonima i odredbama  o načinu i uvjetima držanja domaćih životinja ističu skrb i mnogi drugi detalji. S druge strane Ministarstvo poljoprivrede tim nemarnim vlasnicima isplaćuje poticaje. Zadnja epizoda priče iz Krivog Puta zapravo je paradigma koju je lako preslikati na šire područje Otočca, Perušića, Gospića, Udbine… Konji lutalice posvuda čine štete koje će se s rastom vegetacije na poljima samo uvećavati. Što na ovo kažu vlasnici konja lutalica?

Vlasnica ubijenih konja  stala je pred kamere i svima ispričala kako se  ona brine o konjima, a oni su uvijek „negdje tu po brdima“. Mještani govore suprotno. Konji su svako malo po ulicama Krivog Puta. To dokazuju i hrpe izmeta uz same ceste, u blizini kuća. Čini sa da je nekome „pukao film“ i ustrjelio nesretne životinje.

Sudeći po svemu ovome ostaju tvrdnje po kojima smo kao država EU donijeli mnoštvo zakona i normi za držanje domaćih životinja. Tu se ubrajaju i poticaji. Njih se redovno uzima. S obvezama vlasnika konja lutalica stvari su malo složenije.

L.O.