Nakon što je Ministarstvo turizma i sporta izdalo suglasnost, Turističke zajednice grada Gospića, Općine Plitvička jezera i jedinica lokalne samouprave Općina Udbina potpisale su danas u uredu gradonačelnika Gospića Sporazum o udruživanju lokalnih turističkih zajednica i jedinice lokalne samouprave s područja Like. Svrha ovoga Sporazuma je razvijanju turističkog proizvoda, odnosno provođenje projekata „Lika je lik (lijek)“ i „Odlično je-iz Like je“.

Kako je u uvodnom dijelu sastanka rekla direktorica Turističke zajednice Grada Gospića Maja Strilić područje Plitvičkih jezera, grada Gospića i općine Udbina nalaze se u krugu cca. 50 kilometara, međusobno se dodiruju i nalaze se u unutar Ličko- senjske županije.

-NP Plitvička jezera raspolaže svjetskim prirodnim biserom i velikim brojem turista koji mogu upotpuniti svoj boravak u Nacionalnom parku tako da produže svoj boravak, posjete grad Gospić, centar županije, te odaberu neku od brojnih dodatnih sportskih, turističkih, adrenalinskih ili kulturnih aktivnosti. Nedostatak promocije povijesno poznatog i značajnog područja općine Udbina, odnosno srednjovjekovne Krbave ovim projektom bi se promijenila i destinacija bi dobila povijesno i vjerski značajniju ulogu nego što je to imala do sad. Udbina sa svojim položajem, povijesnim i kulturnim značajem, vjerskim turizmom i prirodnim posebnostima, te poznatom eko proizvodnjom može itekako pridonijeti razvoju zajedničke turističke destinacije u marketinškim aktivnostima koje nam predstoje, upotpuniti turističku ponudu, a sve na zadovoljstvo turista koji ih posjećuju.
Zajedničkim programom moći ćemo kvalitetnije raditi na razvoju turističkog proizvoda i promotivnim aktivnostima, te definirati turistički brend destinacije odnosno mikroregije kao cjeline. Razvoj raznolike ponude i generiranje potražnje preduvjet su za cjelogodišnji turizam kojem težimo i koji nam mora osigurati stabilnost te puno značajniji učinak turizma na čitavo gospodarstvo, zaključila je Maja Strilić.

Nakon potpisivanja Sporazuma gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević, načelnik Općine Plitvička jezera Ante Kovač i načelnik Općine Udbina Josip Seuček izrazili su zadovoljstvo postignutim dogovorima i zajednički izrazili težnju po kojoj će ovaj Sporazum imati efekta ako se turisti na ovim destinacijama zadrže u prosjeku jedan dan dulje od prijašnjih prosjeka.

L. O.