Potpisan Ugovor za razminiranje Ličko-senjske županije vrijedan 90 mil. kuna

0

Župan ličko-senjski dr. Darko Milinović i ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Zdravko Modrušan  potpisali su danas ugovor o razminiranju ovog dijela Hrvatske  vrijedan 90 milijuna kuna. Prilikom obraćanja novinarima Župan je izrazio žaljenje što se u Ličko-senjskoj županiji pod minama nalazi još oko 30 posto od ukupno minskih sumnjivih prostora u RH.

-Naša suradnja je izvrsna i korektna. Do sada je na poslove razminiranja u ovoj županiji utrošeno 134 milijuna kuna, što će sa danas potpisanim Ugovorom iznositi 223 milijuna kuna. U konačnici će biti razminirano  ukupno  26 km2. Ovim sporazumom će biti razminirano  90 posto šuma i 10 posto poljoprivrednih površina. To je važno za sigurnost građana, za ekspolataciju šuma, razvoj poljoprivrede  i ruralni turizam. Posebno se zahvaljujem dečkima i damama koji na terenu rade taj opasni posao, rekao je župan dr. Milinović. Ravnatelj HCR-a Zdravko Modrušan dodatno je definirao detalje tijeka razminiranja RH, pri čemu se u kategoriji minsko-sumnjivih prostora nalazi još 405,6 km2.

Oglas

-Uz ove pomake sada smo u poodmakloj fazi pregovora za razminiranje Velebita i okolice sela Medak. Vlada RH je donijela zaključak da se razminiranje produlji sa 2019. do 2026. godine. Dakako da ovisimo o novčanim sredstvima. Posao koji timovi pirotehničara obavljaju na terenu najopasniji je posao u miru, a s ponosom moram naglasiti da lani nismo imali niti jedno stradavanje pirotehničara, istaknuo je Modrušan. Ponovno je zamolio građane da ne diraju table s istaknutim pozivima  na oprez zbog minskih polja. U RH se trenutno nalazi preko 14 tisuća oznaka upozorenja na minska polja. Dinamiku razminiranja znatno uporavaju radovi pirotehničara po šumama, posebno na Velebitu.

Sa županom je tijekom ovog događanja bio njegov zamjenik Vice Nekić, s najbližim suradnicima, dok je s ravnateljem HCR-a bio njegov pomoćinik Neven Karaš.

L.O./M.S.