Kreću dva biskupijska građevinska projekta u Gospiću

Gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić potpisao je u Biskupskom ordinarijatu u Gospiću dva važna građevinska projekta vezana uz  Gospićko-senjsku biskupiju. Kako bi se na područje biskupije dovelo zajednicu klauzurnih časnih sestara Karmelićanki i sagradio im se samostan, kao problem iskrnulo je mjesto budućeg samostana. 

Javila se prije dvije godine obitelj Vukić iz Gospića i u tu svrhu darovala svoje zemljište od 8157 m2 prikladno za takav projekt. Sestre Karmelićanke žive po vrlo zahtjevnom redovničkom Pravilu. Iz samostana uopće ne izlaze i cijeli njihov život posvećen je Bogu, s molitvom i žrtvom za Crkvu i narod.

Nastavak ispod oglasa

Realiziran je idejni projekt za samostan, a na kraju prošle godine dobivene su sve potrebne dozvole. Upućen je poziv  građevinskim tvrtkama kroz sustav Javne nabave. Projekt je izradio projektantski ured „MI Projektiramo Vama“ iz Zagreba. Za izgradnju samostana biskupijsko povjerenstvo je kao najpovoljnijeg izvođača radova odabralo  građevinsko poduzeće „AB Gradnja“ d.o.o. iz Karlovca. U Biskupskom ordinarijatu u Gospiću potpisan je Ugovor o gradnji s ovim poduzećem, odnosno, s direktoricom Marijom Janžetić, na iznos od 14.548.683,25 kuna s PDV-om. Radovi će početi 11. svibnja, a trebali bi biti okončani do 1. prosinca 2021. godine.

Drugi građevinski projekt potreban ovoj  biskupiji je Dom za smještaj starijih svećenika. U tu svrhu kupljena je stara zgrada vezana uz okućnicu Biskupskog doma u Gospiću kojoj treba temeljna obnova. Rekonstrukciju ove zgrade u Dom za stare i nemoćne svećenike izvodit će Građevinski obrt „Špelić“ iz Slunja. Radovi će stajati 5.220.568 kuna s PDV-om, a započet će će 14. travnja. Okončanje radova planirano 14. srpnja naredne godine.

L.O.