U prostorijama Ličko-senjske županije održano je danas svečano potpisivanje ugovora o poslovnoj suradnji na provedbi Programa kreditiranja „Poduzetništvo mladih, žena i početnika“ i „Obrtna sredstva“ HBOR-a na području Ličko-senjske županije između Ličko-senjske županije i poslovnih banaka. Uz župana ličko-senjskog dr. Darka Milinovića bili su i predstavnici Privredne banke Zagreb d.d. i Erste&Steiermärkische bank d.d. Rijeka.
Govoreći o važnosti ovih ugovora i programa kreditiranja župan dr. Milinović je naglasio kako je ovo svakako odličan način za nastavak pokretanja poduzetništva, pri čemu županija pomaže u plaćanju kamatnih stopa.

-“Poduzetništvo mladih“ podrazumijeva kreditne linije osoba do 40 godina, dok je kod žena ta dobna granica ukinuta.Pri tome je najmanji iznos 200 tisuća kuna, a najveći 2 milijuna kuna. Od tih sredstava 30 posto se može upotrijebiti kao obrtna sredstva. Pri tome Županija pokriva kompletnu kamatnu stopu. Drugi program su „Obrtna sredstva“ za pomoć u poslovanju poduzetnika koji su došli u financijske probleme. To je kreditna linija od 100 tisuća kuna do milijun kuna. Pri tome Ličko-senjska županija osigurava do 50 posto kamatnih stopa, pa je u konačnici kamatna stopa svega jedan posto. Ovo je način da bismo motivirali naše poduzetnike, zadruge i ostale ustanove koje ovdje djeluju.
Banke smo u ovo uključili zbog širenja spektra korisnika. Želim se zahvaliti svim bankama koje u ovome sudjeluju. Poduzetnici koji nisu u sustavu PDV-a ne mogu preko HBOR-a dobiti kreditne linije pa su zato u sve ovo uključene i banke, definirao je župan dr. Darko Milinović.

Govoreći o ovim programima voditeljica HBOR-a poslovnice Gospić Draženka Draženović istaknula kako su im partneri u suradnji već brojni poduzetnici, OPG-i i udruge. Ugovor sa županom je u ime Privredne banke Zagreb potpisao branch manager Norman Žulj. Naglasio je odličnu poslovnu suradnju koja ova banka već godinama ima s Ličko-senjskom županijom.

-Već nam se s povjerenjem obratio veliki broj poduzetnika s ovih prostora. Uvijek nam je drago okrenuti se iza sebe i vidjeti kako rastemo mi, tako raste broj poduzetnika i OPG-a. To su nama vrlo dragi klijenti koji koriste ove povoljne kreditne linije i ukupnu suradnju s Ličko-senjskom županijom, zaključio je Norman Žulj iz PBZ-a.

L. O.