Potpredsjednica HSS-a i kandidatkinja te stranke za zastupnicu u EU parlamentu, Marijana Petir, danas je posjetila Općinu Brinje, Grad Otočac i Općine Lovinac, Udbinu i Plitvička jezera kojom prilikom se u pratnji predsjednika HSS-a Ličko senjske županije Zlatka Fumića, potpredsjednike Slavena Prpića, Hrvoja Račića, tajnika Tomice Šporčića te predsjednike gradskih i općinskih organizacija HSS-a upoznala sa trenutačnim gospodarsko političkim prilikama.

U Brinju je kazala kako je jedan od motiva njene kandidature za Europski parlament želja da bude glas hrvatskog seljaka u institucijama Europske unije, jer je hrvatski seljak danas na rubu opstanka, unatoč činjenici što je Hrvatska punopravna članica Europske unije gdje je skoro polovica proračuna namijenjena upravo Zajedničkoj poljoprivrednoj politici kako bi se, između ostalog, osigurala proizvodnja hrane. Također, istaknula je kako je njena želja biti i glas hrvatskih građana koji žive u ruralnom području jer je to skoro 40% građana Republike Hrvatske kojima nedostaje socijalna  i komunalna infrastruktura, a imaju pravo na kvalitetniji život. A to je i jedan od ciljeva Politike ruralnog razvoja Europske unije. Osim susreta sa građanima, Marijana Petir je dolazak u Brinje iskoristila kako bi posjetila stari grad Sokolac i kapelu Presvetog Trojstva te se zadržala u kraćem razgledavanju ove kulturne znamenitosti.

Čast nam je i zadovoljstvo što je potpredsjednica HSS-a Marijana Petir posjetila Grad Otočac kojom prilikom sam ju upoznao sa projektima koje smo kandidirali prema nadležnim ministarstvima i prema EU fondovima za što je potpredsjednica Petir ponudila svoju pomoć u rješavanju tih problema, prvenstveno kada uđe u EU parlament. Bilo je to u stvari i prijateljsko druženje i sa građanima Otočca kojima je pružena prilika da potpredsjednicu Petir upoznaju sa svojim problemima, jer potpredsjednica Petir u svojem programu uvijek naglašava borbu i zalaganje za glas naroda, glas seljaka, i gdje će se zalagati za razvoj ruralnih područja, na kojem živi 40 posto građana, a to je jako bitno za razvijanje svih potencijala koje imamo, u stvari borbu za malog čovjeka, za svakog seljaka. Ovo je jedan od prvih dolazaka potpredsjednice Petir ovom području i nadam se da na tom neće i ostati, kazao je Slaven Prpić potpredsjednik HSS-a LS Županije i predsjednik GV Otočca.

Predsjednik HSS-a LS Županije Zlatko Fumić kazao je da vjeruje da će stanovnici Ličko senjske županije dati podršku potpredsjednici HSS-a Marijani Petir kao kandidatkinji za ulazak u EU parlament jer je ona jedna od najboljih opcija u sadašnjoj koaliciji. Dodao je da se HSS LS Županije pomladio, ojačao no još uvijek to nije ono što bi trebalo biti. Na nivou županije imamo koaliciju, ali nisam zadovoljan jer se ne poštuju dogovori koje smo prije imali, a tu mislim na HDZ, odnosno na osobu koja je glavna u ličkom HDZ-u, kazao je predsjednik HSS-a Zlatko Fumić.

potp.HSS-a M.Petir
potp.HSS-a M.Petir

Kroz svoj politički angažman zalagat ću se za one vrijednosti koje žive članovi HSS-a, a na kojima je, sagrađeno cijelo hrvatsko društvo. Te vrijednosti su, među ostalim, zaštita ljudskog dostojanstva, zaštita obitelji, unaprjeđenje života na hrvatskom selu te potpora proizvodnji zdrave hrane. Dodala je da će se zalagati i za očuvanje prirodnih resursa, stvaranje energetske neovisnosti snažnijim potporama obnovljivim izvorima energije te da se razvoj temelji na onim gospodarskim aktivnostima koje otvaraju nova radna mjesta, štite socijalnu sigurnost zaposlenih i čuvaju okoliš, gdje vidi i Ličko senjsku sa svih potencijalima koje treba adekvatno iskoristiti. Nesposobna i nekompetentna Vlada ove države kriva je što su do sada izgubljene stotine milijuna eura iz europskih fondova koje su mogle doprinijeti oporavku hrvatskog gospodarstva a zbog njihovog neznanja u Hrvatskoj danas imamo 384.376 nezaposlenih osoba od kojih je više od 125.000 nezaposlenih mladih u dobi između 15 i 29 godina, više od 310.000 građana ima blokirane račune, a njih više od 3.000 čeka ovrhu nad svojim stanovima i kućama. Svakog dana mladi odlaze iz Hrvatske u potrazi za boljim sutra. Država s ovako malim natalitetom iz koje seli najperspektivniji dio populacije nema svoju budućnost – kazala je između ostalog potpredsjednica HSS-a i kandidatkinja za EU parlament Marijana Petir.

Dražen Prša/AŠ