Poučne staze u okolici Gospića kao novi turistički resursi

Kada je riječ o povlačenju sredstava iz resornih Ministarstava i EU-fondova, među  poduzećima Grada Gospića svakako  primjerom odskače „Komunalac“ čiji nam je  direktor Milan Mataija-Mikač istaknuo podatke vezane uz realizaciju poučnih staza u okolici Gospića.

-Naše poduzeće je dobilo 3.705.034 kn sredstava za projekte prijavljene na operaciju 8.5.2. pod nazivom „Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture“. Ukupni iznos se odnosi na pet poučnih staza na području grada Gospića. Kada govorimo o tim poučnim stazama trena naglasiti kako će njihova dinamika realizacije ovisiti isključivo o vremenskim prilikama. Svi ostali detalji vezani uz našu djelatnost i pripreme su već zadovoljeni. Gospić i okolica tako će dobiti sljedeće poučne staze: Veliki Žitnik-Dunjevac, Ćupinov put- Budački most, Derale-rijeka Lika, Medak i poučna staza kod brda Krčmar u Smiljanu.

Nastavak ispod oglasa

Poučna staza i vidikovac Krčmar četvrta je od pet planiranih   poučnih staza uređenih na području grada Gospića u vidu nove turističke ponude. Sve staze realizirao je „Komunalac“. Početak ove staze koja vodi na vrh Krčmar (773 m) je kod katoličke crkve Gospe Karmelske u Smiljanu. Staza vodi do vrha s kojeg se pružaju prekrasni vidici na cijelu Liku i na grad Gospić. Uređenjem poučnih staza kontinuirano se ulaže u turističku infrastrukturu te se građanima Gospića i turistima omogućilo korištenje šumskih prostora za rekreaciju i ugodan boravak u prirodi, rekao nam je Milan Mataija.

Na ovaj način Gospić je u svojoj užoj okolici dobio nove sadržaje neophodne za bogatiji život građana, ali i nove resurse koji će svakako biti valorizirani u smislu turističke ponude.

L.O.