Sinoć, u prisustvu brojnih građana, uzvanika i gostiju svečano je otvoren Trg kardinala Alojzija Stepinca čime je udahnut novi život i značaj povijesnoj jezgri Novalje. Otvorenje Trga upriličeno je u sklopu tradicionalnog Dječjeg glazbenog festivala Antonja 2015.

Revitalizacijom stare jezgre uređeni su Trg Alojzija Stepinca i Dalmatinska ulica, koji su povezani i čine jednu zajedničku prostornu cjelinu, dok sama stara jezgra Novalje koja je oduvijek bila omiljena među domaćim stanovništvom i gostima, ima izniman tradicijski i povijesni značaj. Osim tradicijske i povijesne komponente  ovo srce Novalje ima i snažan emotivni značaj za stanovništvo, a  u suvremenom smislu predstavlja važan socijalni i turistički potencijal.  Radovi na Trgu počeli su u siječnju 2015. i okončani su u planiranom roku, zbog čega Trg spremno s novim ruhom ulazi u sami špicu turističke sezone.

Projekt, koji potpisuje  arhitekt Stjepan Butijer, na nov je način oblikovao staru jezgru, ali i sačuvao njene najvažnije odrednice.  Prostor Trga izgrađen je kao otvoreni, pregledni  prostor u jednom nivou popločen bračkim kamenom. Prostor će biti obogaćen ponudom etno tržnice s autohtonim proizvodima, a navečer će se na Trgu organizirati brojna kulturna i zabavna događanja. U čast imenu koje nosi, na Trgu je između dva čempresa postavljen kip Alojzija Stepinca, rad akademskog kipara Vida Vučaka.

„Trg je zamišljen da živi danju i noću i time dobiva svoj puni značaj. Danju će nuditi autohtone proizvode i to će sigurno potaknuti da se otvore „butige i konobe“, a noću se ovdje odvijati manifestacije kojima može prisustvovati do 350 ljudi. Moja sugestija je da se nastavi s revitalizacijom povijesne jezgre Novalje jer vam to daje veće šanse za drugi bolji vid turizma i život sugrađana.“ istaknuo je arhitekt Stjepan Butijer.

Svojim sugrađanima, uzvanicima i gostima iskrenu dobrodošlicu na novouređeni Trg kardinala Alojzija Stepinca poželio je gradonačelnik Ante Dabo, koji je rekao kako je ideja o oživljavanju Trga krenula prije 10 godina. „Ovo je estetski vrlo dojmljivo uređenje, a imenom Trga htjeli smo odati počast blaženom kardinalu Alojziju Stepincu te zahvaliti za sve što je učinio za dobrobit hrvatskog naroda. Ovim trgom oživjela je povijesna jezgra našeg grada čije je preuređenje zajedno s Dalmatinskom ulicom, gradu dalo novi vizualni izgled. Želja mi je da se otvore stare konobe i davno zakračunata vrata, da trg bude pun života, ispunjen dječjim smijehom kao što je bio za vrijeme mog djetinjstva, uz rad domaće tržnice ujutro te kulturne manifestacije navečer.“ dodao je te zahvalio svima koji su sudjelovali na projektu. U duhu tradicije, blagoslova i dobre vjere Trg je blagoslovio župnik Josip Kosić.

Dječji glazbeni festival Antonja 2015. prva je u nizu manifestacija koje se održavala na Trgu, a svečanom otvorenju prisustvovali su i posebni gosti, pročelnik Konzervatorskog odjela u Gospiću Hrvoje Giaconi, Stjepan Butijer i autor kipa blaženog Alojzija Stepinca, akademski kipar Vid Vučak.

Prema riječima gradonačelnika Ante Daba to je ujedno simboličan način da se povežu djeca koja su naša budućnost, njihova tradicionalna kulturno zabavna manifestacija i novaljska povijesna jezgra.

Večer je tako započela prekrasnom izvedbom učenica OŠ A.G.Matoša iz Novalje, Katarine Vidas i Marije Škunca, koje su okupljene vratile u davna vremena novaljske povijesti. Program je nastavljen nastupom ponosnih pjevača „na kanat“, Ive Daba i Gorana Vidasa a tu je bio i poseban glazbeni gost Tomislav Bralić. Program koji je vodio Damir Mihanović Ćubi okončan je proglašenjem pobjednica dječjeg festivala. Prvo mjesto sa skladbom „Dobro ti jutro“ osvojila je Gabriele Devčić Skok, drugo mjesto sa skladnom „Dijete ljubavi“, Lane Krnetić, a treće mjesto sa skladbom „Moje more“, Laura Jovanovac. Nagrade je pobjednicama dodijelila novoizabrana Kraljica Hrvatske Lucija Grmuša, a prepuni Trg Alojzija Stepinca pokazao je da Dječji festival u rukama umjetničkog ravnatelja Sime Radosavljevića ima izvrsnu budućnost.

A.Vuković