Pomalo se „slegla prašina“ oko Zemljišnjih knjiga i prava na povrat zemlje nasljednicima nekadašnjih stanovnika sela Boričevac u Općini Donji Lapac. Podsjećamo da su selo 1941. godine „oslobodile, opljačkale i spalile“ izmješane snage partizana i četnika koje su nakon nekoliko dana isto učinile i u obližnjem Kulen Vakufu na obali rijeke Une.

U cijeloj tragediji Boričevca posebno je zanimljivo što su se prognani civili u tim ratnim danima mogli smjestiti bilo gdje u Hrvatskoj, samo ne na području Donjeg Lapca. Predsjednik Udruge Ličana Boričevac je Marko Pavelić koji nam je definirao sadašnju situaciju vezanu uz taj dio Hrvatske.
-Od Ministarstva pravosuđa RH smo dobili odgovor po kojem se za povrat svoje zemlje treba javiti pojedinačno i samoinicijativno. Tako je za sada pozitivno rješeno šest takvih slučajeva povrata zemlje u Boričevcu. Koliko znam javilo se još nekoliko stvarnih vlasnika. Dakle, stvari se kreću, ali vrlo sporo, pojasnio nam je predsjednik udruge Marko Pavelić.

Kako je dodao, nevjerojatno je da su poticaje nad posjedima nasljednika žitelja Boričevca zadnjih godina dobili neki lokalni moćnici koji inače nemaju nikakvih dodirnih točaka niti zakonskih prava da bi takve državne poticaje za poljopriovredna zemljišta mogli ostvariti u Boričevcu.

L. O.