Požari još uvijek haraju, sa Raba stigla okrjepa umornim vatrogascima

Na nekoliko požarišta unutar NP Sjeverni Velebit vatrena stihija ne jenjava već jedanaesti dan. Na požarištima su stalno angažirani vatrogasci iz Ličko – senjske (DVD Senj, JVP Grada Senja, DVD Sveti Juraj, DVD Krasno, DVD Otočac, DVD Kuterevo, DVD Sinac, DVD Brinje i DVD Vrhovine) i Primorsko – goranske županije (DVD Rab, DVD Lopar, JVP Krk, DVD Krk, JVP Grada Rijeke, DVD Crikvenica, DVD Halubijan, VZG Bakar), sa dežurnim timovima od ukupno 60 vatrogasaca. Zbog velike opožarene površine za potrebe uspostavljanja komunikacije angažirano je stožerno zapovjedno-komunikacijsko vozilo iz JVP Grada Rijeke koje je pozicionirano na Alanu. Na požarištu je u 8 sati angažiran DVIP Split s 9 vatrogasaca koji su s opremom za gašenje šumskih požara desantirali iz helikoptera na vrh Kurozeb, gdje će se prebaciti i vatrogasci JVP Grada Rijeke.
Iz Vatrogasne zajednice Ličko-senjske županije doznajemo kako požarište na Velebitu još uvijek nije stavljeno pod nadzor gasitelja, a u međuvremenu je buknuo požar na predjelu Ričica u Općini Lovinac gdje su angažirane snage DVD-a Velebit Lovinac, JVP Grada Gospića i DVIP Zadar. Požar na Tulovim gredama je još uvijek aktivan, a na požarištu koje zauzima prostor zagađen minsko-eksplozivnim sredstvima dežuraju vatrogasci DVD-a Velebit – Lovinac.
Udruga “MOCIRA” iz Raba organizirala je i dopremila hranu za sve vatrogasce koji su danas angažirani na požarištu na srednjem i sjevernom Velebitu. Kako je u obraćanju novinarima poručio županijski vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović „ u ime svih vatrogasaca zahvaljujemo na gesti udruzi Mocira i svim Rabljanima koji su se organizirali i dopremili hranu na požarište.“

VZ/L. O.