Požari na Velebitu, gašenje uz detonacije mina

Foto:FB/Valentin Tomljenović

Od jučer plamte dva na Velebitu. Kako nam javlja vatrogasni zapovjednik Vatrogasne zajednice Ličko-senjske županije Zvonimir Lončarić požar na lokalitetu Mali Golić nedaleko od sela Rizvanuša pored Gospića uglavnom je pod kontrolom, ali požar na Južnom Velebitu kod Tulovih greda teško je obuzdati iz nekoliko razloga..

-To je uglavnom vrlo nepristupačan teren između Svetog brda i Tulovih greda. Najveći problem su minska polja pa smo samo jučer čuli 11 detonacija iz vatrom zahvaćenog područja. Vatrogasci trenutno nadziru makadamski put preko Velebita kako se vatra ne bi prešla u Zadarsku županiju i proširila dalje.

Nastavak ispod oglasa

U požaru pored Gospića pomogao nam je helikopter HRZ-a prevozeći ljude i vodom napunjene rezervoare na teren. Prenosivi rezervoari tzv. „kruške“ dragocjena su pomoć na Velebitu jer vatrogasci iz JVP Gospić samo na taj način mogu puniti vodom ručne spremnike za gašenje požara, pojasnio nam je Zvonimir Lončarić. Također doznajemo kako su osim lokalnih vatrogasaca pri gašenju ovih požara  uključeni djelatnici Parka prirode Velebit i Hrvatskih šuma.

L.O.