PP Grabovača i N.P. Una zajedno do boljih rezultata

Amarildo Mulić i Katarina Milković
Amarildo Mulić i Katarina Milković
Amarildo Mulić i Katarina Milković

PERUŠIĆ – Nedavno održani sajam i stručni simpozij „Ekobis 2013“ u organizaciji Nacionalnog parka Una okupio je u Bihaću brojne predstavnike ustanova i institucija koje skrbe o zaštiti prirode na područjima Hrvatske i BiH. Potpuno neopravdano ovaj je važni skup u hrvatskim medijima prošao relativno nezapaženo. Među prezenterima bila je i Katarina Milković, ravnateljica Pećinskog parka „Grabovača“ iz Perušića koja je unatoč relativno malom području koje zaštitom obuhvaća ustanova na čijem je čelu istaknula potrebu revnije zaštite i pozitivne eksploatacije ovog vrijednog prirodnog resursa. Ravnateljica K. Milković danas se u Perušiću sastala s direktorom NP Una Amarildom Mulićem ne bi li započeta suradnja dobila novu dimenziju. Govoreći pred novinarima oboje su izrazili zadovoljstvo sastankom, za koji tvrde da je bio konstruktivan i obećavajući.

-Jedna od intencija našeg djelovanja je intenzivirati suradnju s nekoliko zaštićenih područja u RH, rekao je direktor Mulić. Suradnja s PP „Grabovača“ traje već neko vrijeme da bi se intenzivirala na sajmu „Ekobisu 2013.“. Jedan od ciljeva našega rada je implementacija u projekt WWF „Parkovi u Dinaridima“, koji zemljopisno obuhvaća širu regiju, 79 zaštićenih područja, od Slovenije do Albanije, uključujući i Unu i Grabovaču. Osim što nam je zaštita prioritet, svi nastojimo stvoriti pretpostavke za održivi razvoj naših područja i kroz taj pojam omogućiti našim građanima da plasiraju turistima svoje usluge, kao i poljoprivredne i druge eko-proizvode stvorene na tradicijski način. Naša ustanova postoji svega 2.5 godine i uložen je ogroman napor da bi se stvorilo zaštićeno područje. Bilo je i manjih opstrukcija, ali nas više nitko ne može zaustaviti u našem razvoju utemeljenom prije svega na ogromnom entuzijazmu, istaknuo je direktor NP Una Amarildo Mulić. Slična „pravila igre“ PP Grabovača postavio je od samog osnutka. Zaštita, održivi razvoj i stvaranje turističkog brenda nukleus su na kojemu ova ustanova gradi sadašnjost i budućnost. Ravnateljica Katarina Milković je napredak u radu ustanove prezentirala brojkama.
-Broj posjetitelja PP Grabovača sukcesivno raste iako mi upravljamo s relativno malim područjem. Usporedimo li brojke gostiju prošle i ove godine, treba reći da smo lanjsku bilancu završili s cca. 4 000 posjetitelja, a ovu, koja još traje, namjeravamo pojačati za gotovo tisuću. S obzirom na dogovore koje smo danas postigli s g. Mulićem, kao i nakanu da se kontinentalni turizam više nametne kao vrijedna karika u gospodarskom smislu, broj gostiju bi na cijelom ovom području trebao rasti. Prolazak auto-ceste kroz Liku u tom smislu donio je pomake, ali držim da je taj infrastrukturni resurs još uvijek nedovoljno iskorišten kada je turizam u pitanju. NP Una nam može puno pomoći kroz promociju. Trebaju nam partneri koji su jači od nas, a nalaze se na „korak mjesta“. U tom je smislu započet i projekt pod naslovom „Eko Ring“ kojim ćemo aplicirati za znatna sredstva EU fondova. Riječ je o boljoj povezanosti naših regija, stvaranju tog eko prstena u područjima koja svoj razvoj baziraju na provođenju najviših standarda očuvanja prirodne baštine. U smislu suradnje turističkih asocijacija iz Ličko-senjske županije i Unsko-sanskog kantona postoji još dovoljno mogućnosti koje svakako valja iskoristiti, kazala nam je ravnateljica K. Milković.
Zadnjih godina intenzivno se povećava broj turista koji bukvalno prženje na jadranskim plažama tijekom godišnjeg odmora žele barem na kratko zamijeniti boravkom u netaknutoj prirodi kontinentalne Hrvatske. NP Una“ u BiH u tom se kontekstu nudi kao nastavak priče kojoj blizina NP Plitvička jezera i ostalih brojnih sadržaja Like daje na važnosti. PP Grabovača i NP Una relativno su skromno započeli sa svojim nakanama da zaštita prirode i turistička posjeta postanu uravnotežene i u konačnici isplative kategorije. Osim novčanih sredstava u tim misijama bit će još teškoća jer promjena mentalnog sklopa dijela oportunista predstavlja puno teži posao od same zaštite prirodnih bisera.

M.S.