PP Grabovača na slikovnici

Na  relativno maloj površini  od  svega 56 četvornih kilometara  smjestio se geomorfološki raj, prirodni areal flore i faune. Pećinski park Grabovača je dom  brojnim biljnim i životinjskim vrstama pa tako tamo obitava 118 vrsta biljaka, 19 vrsta špiljske faune, 15 vrsta leptira, 81 vrsta ptica te više od 20 vrsta sisavaca.

Sva ova bogatstva na specifičan način zaokružuje slikovnica „Kako su uhvatili zvijezdu“, autora Anne Kaplanishvili i Salome Naskidashvili. To je jedna  od tzv. Zelenih slikovnica koja nastoji educirati djecu te razviti svijest o važnosti zaštite prirode i okoliša. Kroz kratku simpatičnu priču slikovnica prikazuje upravo bogatstvo životinjskog svijeta prisutnog na području Pećinskog parka Grabovača te iznosi specifičnosti i zanimljivosti o pojedinim vrstama, uvodeći postupno jednu po jednu životinju u priču. Kroz cijelu slikovnicu provlači se i poziva na zajedništvo i kompatibilnost svijeta prirode, što je usmjereno ka zaštiti i očuvanju samog parka, ali i cjelokupne prirode. 

Nastavak ispod oglasa

Slikovnicu su Anne i Salone kao  volonterke izradile  u okviru projekta „Prirodni vrt“ Europskih snaga solidarnosti (Agencija za mobilnost i programe EU, Zagreb). 

L.O.