Ni pozna jesen ni nove, strože epidemiološke mjere ne mogu zaustaviti ljubitelje prirode i geomorfoloških fenomena Pećinskog parka Grabovača u Perušiću. I sada svako malo netko poželi vidjeti špilju Samograd, osluhnuti iskonsku tišinu koju tek ponekad remete kapi što padaju sa stropa i dalje formiraju bezvremensku ljepotu špiljskih uresa satkanih od CACO2.

Vrijeme je sivo i sumorno, ali se uvijek nađe netko tko želi uživati u podzemnom špiljskom svijetu Perušića. Potvrdila nam je to ravnateljica PP Grabovača Jelena Milković.

-Individualnih posjetitelja uvijek ima, vikendima preko 50 ljudi dnevno. Zbog novih epidemioloških mjera najavljene ekskurzije otkazale su nam mnoge srednje i osnovne  škole koje su ove jeseni namjeravale svoje učenike dovesti u Perušić.

Unatoč svim svim tiim negativnim pojavama ovu godinu ćemo završiti sa preko 9 000 posjetitelja. Što se tiče naredne, 2022. godine, ja sam optimist. Vjerujem da će se ova epidemija okončati, a mi smo samo ove godine uredili mnoštvo poučnih staza, dječjih igrališta, hobitsku kuću, vjetro-orgulje, nove botaničke vrtove, dok smo puno napora uložili u ekološki aspekt priče o PP Grabovača, želeći na taj način maksimalno zaštititi floru i faunu, zaključila je ravnateljica Jelena Milković.

Najavljuje kako će naredna godina također biti u znaku brojnih aktivnosti volontera, tako da najmlađim Perušićanima svakako neće nedostajati brojne edukativne radionice, učenje stranih jezika i boravak u prirodi, najboljoj i najprostranijoj mogućoj učionici na svijetu!

L.o.