Skupina studenata Fakulteta šumarstva iz Zagreba zajedno sa djelatnicima NP Sjeverni Velebit po šumama nacionalnog parka vrše provedbu EU projekta „Razvoj i provedba stručne prakse na Šumarskom fakultetu“. Studenti će se kroz stručnu praksu upoznati sa strukturom i radom Javne ustanove Nacionalni park Sjeverni Velebit, sudjelujući pri tome u svakodnevnim aktivnostima i poslovima djelatnika Parka, a kroz postav Kuće Velebita prezentirane su im prirodne i kulturne vrijednosti ovog Nacionalnog parka.

Više o svemu rekla nam je ravnateljica NP Sjeverni Velebit Irena Glavičić Sertić.

-Tijekom ljeta s djelatnicima Nacionalnog parka 16 studenata iz Zagreba sudjelovali su u protupožarnim i zaštitarskim ophodnjama, nadzoru terena, redovitom praćenju stanja potkornjaka i ostalim aktivnostima vezanim uz šumarstvo. Upoznali su se i s poslovima održavanja osnovne infrastrukture Parka, kao i informiranjem posjetitelja na ulaznim točkama u Park. U sklopu izrade Programa zaštite, njege i obnove šuma za NP Sjeverni Velebit djelatnici tvrtke „Lipov gaj“ studente su upoznali s metodologijom prikupljanja podataka na terenu.

Zajedno sa suradnicima Šumarskog fakulteta uzimali su izvrtke, mjerili visine i prsne promjere u svrhu analiziranja dinamike prirodne obnove sastojina obične smreke, a izv. prof. dr. sc. Stjepan Mikac upoznao ih je s prašumskim ekosustavima. Zanimljivo je bilo i s prof. dr.sc. Borisom Hrašovcem s kojim su obišli područje Velikog Lubenovca, a zatim su brojili potkornjake koji su sakupljeni pomoću feromonskih klopki na 12 lokacija u Parku, rekla nam je ravnateljica Irena Glavičić Sertić.

L. O.