Pred nama je pravi ljetni tjedan, uzduž Jadrana i dalje vrlo velika opasnost od toplinskog vala

Pred nama je pravi ljetni tjedan u kojem će posvuda prevladavati sunčano vrijeme, uz većinom slab vjetar. Uzduž Jadrana će i dalje biti vrlo velika opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje, a i diljem unutrašnjosti pojavit će se umjerena opasnost, ponegdje i velika. Uz jači razvoj oblaka samo će rijetko biti ponekog poslijepodnevnog pljuska – najvjerojatnije u utorak u zapadnim i sjeverozapadnim predjelima unutrašnjosti, te u Istri i na širem riječkom području, javlja HRT.

Ponedjeljak – pretežno sunčano i vruće

Nastavak ispod oglasa

U Slavoniji, Baranji i Srijemu sunčano. Ujutro je u riječnim dolinama moguća kratkotrajna magla, a poslijepodne ponegdje mala do umjerena naoblaka. Vjetar većinom slab sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 17 do 20 °C, a najviša dnevna između 31 i 34 °C.

U središnjoj Hrvatskoj također vruće, a i noć će biti malo toplija u odnosu na proteklu. Prevladavat će sunčano vrijeme uz slab vjetar.

U gorju i na sjevernom Jadranu sunčano uz samo rijetko malu, u gorju i u unutrašnjosti Istre poslijepodne i umjerenu naoblaku. Vjetar u gorju slab, a duž obale ujutro slaba, podno Velebita ponegdje i umjerena bura, zatim tek na otvorenom moru do umjeren sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura u gorju i u unutrašnjosti Istre između 15 i 18 °C, a duž obale i na otocima od 23 do 27 °C. Najviša dnevna većinom između 31 i 36 °C, u višem gorju niža.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije nastavlja se val vrućine koji može djelovati na zdravlje, no ipak u unutrašnjosti Dalmacije uz zamjetno ugodniju noć nego duž obale i na otocima, gdje će najniža temperatura biti između 24 i 27 °C, kao i temperatura mora.

I na jugu Hrvatske sunčano uz uglavnom slab vjetar promjenljiva smjera te mirno ili malo valovito more. Najviša dnevna temperatura zraka od 33 do 36 °C.

Od utorka – još toplije, samo rijetko moguć pljusak

U unutrašnjosti veći dio tjedna pretežno sunčano uz samo mjestimice poneki pljusak u poslijepodnevnim satima, osobito u utorak u najzapadnijim predjelima. Vjetar slab pa je u jutarnjim satima u kotlinama i riječnim dolinama moguća ponegdje i kratkotrajna magla. Iako će noći biti ugodnije nego na moru, temperatura će porasti u odnosu na onu prošlih dana te će u većem dijelu unutrašnjosti biti na snazi umjerena opasnost od toplinskog vala.

Na Jadranu bez veće promjene, dakle, pravo ljetno vrijeme, vruće i uz obilje sunca. Povremeno će biti male, a u utorak na sjevernom dijelu i umjerene naoblake uz mogućost poslijepodnevnih pljuskova ponajprije u unutrašnjosti Istre i na širem riječkom području. Vjetar će biti većinom slab, ujutro ponegdje burin, a danju sjeverozapadni, uz obalu jugozapadni.

L.O./HRT