Predizborna sanacija Rakitovca?

Novinari su bili nemalo iznenađeni kada su dobili poziv stranke LiPO za press-konferenciju najavljenu danas u 9 sati, a svega koji sat poslije poziv od poduzeća „Komunalac“ za pressicu u 9.01 h!

Mjesto održavanje obaju pressica bio je ulaz u odlagalište otpada Rakitovac. Dok iz LiPO upozoravaju kako se ondje nemarno odbacuju tone karcenogenog salonita, iz Komunalca tvrde kako sve rade po pravilima struke.

Nastavak ispod oglasa

Kandidat za gradonačelnika Nikola Šimunić (LiPO) prvi je progovorio o ovoj problematici za koju je javnost saznala iz našeg portala, dok se sinoć na Youtube kanalu pojavio snimak iz drona na kojemu se jasno vide kamioni koji u sumrak navoze zemlju i prekrivaju velike hrpe azbesta.

Današnja tema ove konferencije je nemarno odlaganje karcenogenog otpada u Gospiću, na odlagalištu Rakitovac. Njegova sanacija i nabavka posebnih strojeva stajala je više od 15 milijuna kuna iz Foda za zaštitu okoliša. Ta su sredstva odobrena da bi se saniralo poludivlje odlagalište otpada, kako bi se ono na koncu zatvorilo. Zatvaranje Rakitovca uvjetovano je otvaranje regionalnog Centra za zbrinjavanje otpada u Biljanima Donjim. Zato ostaje pitanje zašto je Rakitovac i dalje aktivan? Neprihvatljiva mi je nesposobnost gradskih vlasti Gospića u gospodarenju ovim odlagalištem jer su ga primili u izvrsnom stanju, a sada  se ovdje nekontrolirano navozi azbesti otpad čije se otrovne čestice šire zrakom, tek koji kilometar  udaljeno od Gospića. U RH postoji 17 azbestnih kazeta, a jedna je u Gospiću gdje se taj azbest nekontrolirano navozi, a čija je sanacija započela sinoć, nakon što je javnost doznala za ogromne količine kancerogenog otpada, ustvrdio je Nikola Šimunić.

Tek koji metar dalje konferenciju je održao Milan Mataija, direktor Komunalca koji je sve ovo opovrgao.

U potpunosti negiram  većinu navoda g. Šimunića jer je ovo politički pamflet dva dana uoči  lokalnih izbora. Stvarnost je sasvim drugačija. Još 2009. godine je izrađen glavni projekt za sanaciju Rakitovca u iznosu od 1,5 milijuna kuna. Azbestna kazeta je s radom započela 2015. godine, dakle prije šest godina, a sve poduzete radnje do danas su u skladu s pravilima struke, naglasio je Mataija.

Na upit novinara za komentar na riječi Nikole Šimunića da je sada riječ o zatrpavanju opasnog otpada, Mataija je ponovio kako se neke radnje na odlagalištu Rakitovac mogu obavljati samo u pojedinim dijelovima godine.

Zima je prošla i sada se obavljaju radovi na nekim dijelovima odlagališta, što će po redovnom planu biti nastavljeno sljedećih dana, rekao je Mataija.

Očito su noćni radovi dva dana prije izbora i nakon najave tiskovne konferencije dio tog dijela godine kada se radi!  Na upit novinara koliko novaca grad Gospić, odnosno KOMUNALAC dobiva po kamionu salonita i koja je ukupna količina dovežena u Gospiću, nismo dobili odgovor. Vrlo transparentno!

Komentar Nikole Šimunića bio je:

-Znači li sve ovo da se radovi na sanaciji ne bi niti dogodili da ja danas nisam ovdje sazvao konferenciju za novinare?!?

L.O.