Predizborne smjernice GO SDP-a Gospić

Gradska organizacija SDP-a Gospić  dostavila je medijima svoj izborni program za lokalne izbore 2021. godine. Voditelj Izbornog stožera GO SDP-a Darko Banić  istaknuo je pri tome ukupno 12 točaka djelovanja kroz socijalni i demografski progran, gospodarstvo,  komunalnu infrastrukturu, digitalne medije i sport. Kako se pri tom ističe bit će to osnovne smjernice zakoji će se boriti u narednom mandatu i za koji će tražiti povjerenje građana Gospića. 

Socijalni program

Nastavak ispod oglasa
 1. Ukidanje prireza – provesti detaljnu analizu do donošenja proračuna za 2022. i donijeti odluku o potpunom ukidanju prireza.
 2. Besplatan vrtić za svu djecu i povećanje naknade za svako rođeno dijete – prema uzoru na druge gradove, osigurati besplatan vrtić za svu djecu u gradu i povećati naknade. 
 3. Dodjela praznih državnih stanova na Ličkom Osiku – vršiti konstanti pritisak na Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje za obnovu i dodjelu stanova koji se nalaze u vlasništvu države. 
 4. Povećati broj i iznos stipendija – studentima osigurati veće stipendije sa obavezom da se određeni broj godina moraju vratiti u Gospić.

Gospodarstvo

 1. Potpore postojećim i novim OPG-ovima – financijska  i administrativna (gradska uprava mora još više biti na usluzi svim poljoprivrednim proizvođačima, osim u financijskim potporama i u pomoći oko otvaranja OPG-a, te realizaciji potpora).
 2. Otvoriti nova proizvodna radna mjesta  – npr. „zaboravljeni“ projekt punionice vode u Brušanima ( pronaći investitora, dodijeliti koncesiju, zaposliti 100 radnika).

Komunalna infrastruktura

 1. Izgradnja energane iz obnovljivih izvora energije (EU fondovi) – opskrba stambenih jedinica centra grada sa toplinskom energijom (primjer: KIC, Osnovna škola).
 2. Smanjenje cijena komunalnih usluga – izmijeniti zastarjelu vodovodnu mrežu korištenjem EU fondova, čime bi se umanjio gubitak vode od vodocrpilišta do korisnika. Bolje gospodarenje otpadom – povećati razdvajanje otpada na kućnom pragu.
 3. Ukidanje naplate parkiranja – ukinuti naplatu osim u najužem centru grada. 

Digitalni mediji i sport

 1. Osigurati medijsku ravnopravnost – svim relevantnim lokalnim elektroničkim medijima osigurati iste uvjete djelovanja. 
 2. Potpuna transparentnost gradskih financija – pokrenuti mobilnu aplikaciju koja bi svakom građaninu u realnom vremenu omogućila uvid u sve prihode i rashode gradskog proračuna. 
 3. Dvorana za borilačke sportove i preuređenje gradskog igrališta na Balinovcu (tartan staza) – podržati izgradnju sportske infrastrukture (nacionalni i EU fondovi).

SDP u Gospiću ide samostalno na izbore kao jedina lijeva opcija u gradu. U ovim smjernicama Izbornog programa, naglasak je na povećanju standarda, na socijalnim mjerama, otvaranju novih radnih mjesta i demografskoj obnovi. Svjesni smo da se ove mjere ne mogu realizirati „preko noći“, ali SDP će kroz svoj rad inzistirati na njima, bez obzira na izborni rezultat. Naš fokus će biti na ovom konkretnom programu. Nećemo se baviti lokvama na autobusnom kolodvoru ili konjima na Ljubovu. To su problemi koji bi trebali biti jednostavno riješeni.  Svi u gradu smo svjesni činjenice da ima pomaka, ali zasigurno ne možemo do kraja biti zadovoljni. Ne možemo biti zadovoljni s tim što je „nakon 100 godina“ dovršena sanacija Budačke ulice ili što se je, napokon, u Gospić vratio spomenik Nikoli Tesli. Potrebno je povećati socijalni standard otvoriti nova radna mjesta i aktivirati državnu imovinu (npr. državni stanovi)-stoji u predizbornim smjernicama gospićkog SDP-a.

SDP/L. O.