Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar–Kitarović, posjetila je kadete Hrvatskog vojnog učilišta koji se nalaze u zimskom kampu u vojarni „Josip Jović” u Udbini.

Tijekom posjeta Predsjednica Republike je imala priliku vidjeti kako se u realnim uvjetima obučavaju kadeti. Na jednoj radnoj točki vidjela je kako kadeti izrađuju zaklone i skloništa, pale i održavaju vatru, te organiziraju život i rad u improviziranim skloništima u zimskim uvjetima. Na sljedećoj točki prisustvovala je praktičnom prikazu borbenog izviđanja i napada na protivnički položaj.

Nakon uspješno provedene vježbe kadeta, predsjednica Grabar-Kitarović čestitala im je na odlično obavljenoj zadaći. Viđene uvjete obuke usporedila je s preduputnom obukom na kojoj je i sama sudjelovala dok je radila u NATO-u. Predsjednica je naglasila važnost ovakvog provođenja obuke, ne samo zbog učenja kako preživjeti i ratovati u surovim zimskim uvjetima, već i zbog promicanja timskog rada.

Predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako se obilaskom kampa uvjerila kako je Hrvatska u sigurnim rukama i zaključila da kadetkinje i kadeti predstavljaju vrlo solidnu buduću profesionalnu bazu naših Oružanih snaga Republike Hrvatske.

L.O.