-

Svjedočimo neformalnoj, ili ako hoćete još uvijek neslužbenoj predsjedničkoj kampanji. Svjedočimo opet i iznova likovima koji laganom šetnjom među pukom utiru put do predsjedničkih dvora, naglašavajući važnost predsjedničke funkcije, iako svatko iole normalan i inteligentan zna da su njihove ovlasti u bitnim, ključnim stvarima za ovu zemlju minorne. No, fotelja je uvijek slatka. Sadašnji predsjednik Josipović postao je zanimljiv javnosti, jer po prvi put vidno gubi tlo pod nogama. Što bi se reklo predsjednik nam je pomalo van kontrole, dezorijentiran, jer se tu sad pojavljuje neka ljepuškasta Kolinda. Žena zbog koje se još nedugo borio za stolicu kako bi joj  bio bliže postala je njegov neprijatelj. Josipović gubi potporu javnosti i to ga naprosto užasava pa ga gledamo  s facijalnom ekspresijom – ma je li to moguće. No, kad bi malo stao pred onaj famozni špigl vidio bi kako stvari zapravo stoje, ili su oduvijek stajale. Čovjeku je naprosto sve prohrvatsko strano, ali to i nije neka vijest, a čini se ni prepreka, jer je dobivao povjerenje glasača. Čovjek, predsjednik, političar nije za vrijeme ovog mandata napravio apsolutno ništa za ovu zemlju. Štoviše pustio  je hrvatske građane na milost i nemilost pojavi ludih careva ne zaštitivši ih od jednog takvog cara – predsjednika Vlade, od njegovog suludog činjenja, ili nečinjenja, što je zapravo još veći grijeh koji je ovu zemlju poslao u propast. Neviđena pojava uništavanja zemlje, a to je ipak novost i za lijepu našu. O europskim zaslugama Josipovića, kojih naravno nema, bolje ni ne govoriti, no zbog istog ljepuškasta Kolindica je u prednosti. Dokazavši se na međunarodnoj razini ima podršku istih. Kad Josipovićeva protukandidatkinja šeće osjeća se i njena bliskost s običnim pukom, jer, valjda, za razliku od Josipovića zrači nekom empatijom. Zanimljivo je to što bi Kolinda prema nekim anketama dobila glasove ljevičara, ali i radikalnih desničara, kojima žena baš i nije nešto, no da mogu odstupiti od takve percepcije prema ženskom rodu svjedoči i dano povjerenje Ruži Tomašić.

Uzimajući u obzir da je Kolindina  karakterna osobina, poslušnost, da je štreberica i da je odana, uveliko političke, kažimo kemijske primjese koju joj trpaju u neumjerenim dozama čine ju posve neprirodnu, na trenutke zbunjenu a u konačnici osobom koja u stvari nije ona Kolinda koju smo naučili gledati i slušati. Ne pokaže li više samostalnosti, odlučnosti, ne odmakne li se od vidnih stranačkih instrukcija sigurno je da će izgubiti  izbore. S druge pak strane Josipović  je u strahu, jer je Kolinda upravo njegova potpuna suprotnost,  ima atribute, prirodna je, ima mozak, obrazovana je i ima iza sebe uspješnu međunarodnu karijeru. Ako još dodamo da je simpatična i ljepuškasta, ne čudi da je Josipović u javnosti uznemiren što je njegov veliki minus. Ako Kolinda ne promijeni  svoj nastup, a to je ono na što će Josipović između ostalog sigurno igrati, može se očekivati potpuni debakl HDZ-ove izborne mašinerije koja po do sada viđenom scenariju odrađuje traljav, trećerazredni izborni posao, koji bi bolje odradili lokalni novinari.

No, kako ništa nije idealno, tako Kolinda mora ozbiljno  razmisliti, ili barem njen šef Karamarko kako poraditi na njenom stavu. Žena ga naprosto nema. Baš kad pomisliš reći će nešto svoje, bit će odlučna, čuješ tamo neki nesiguran glasić i pitaš se je li to ona ili eunuh Karamarko. Da, mora se priznati, veliko je to razočarenje pogotovo što se radi o obrazovanoj ženi, ženi koja je napravila međunarodnu karijeru. Kolinda, jednostavno mora naučiti onu staru – Večer u kojoj se svi prisutni sasvim slažu izgubljena je. S ovakvim stavom – nemam stava, Kolinda gubi izbore.

Slabosti jednog i drugog kandidata dobro je proučio Kujundžić i kroz dva tri benigna nastupa već sada puše za vrat Kolindici i Josipoviću… No, predsjedničke igre tek počinju !

Dražen Prša