SMILJAN – Okupljanjem visokih državnih, županijskih i gradskih dužnosnika u Memorijalnom centru Nikole Tesle u Smiljanu okončana je manifestacija «Travanj- mjesec zaštite od mina» koju priređuje Hrvatski centar za razminiranje. Među uzvanicima su bili predsjednik RH dr. Ivo Josipović, ravnateljica zaklade za humanitarno razminiranje Đurđa Adlešić, ravnatelj HCR-a Zdravko Modrušan, zamjenik župana Milan Krmpotić i gradonačelnik Grada Gospića Milan Kolić. Govoreći o opasnostima od  minskih polja gradonačelnik Kolić je istaknuo kako se područje Gospića sa 58 četvornih kilometara minski sumnjive površine  ubraja u područja RH s najvećom koncentracijom minskih polja.

 -Tako je prije nekoliko dana od kasetnih mina «zvončića» ispaljenih na Gospić tijekom Domovinskog rata očišćeno područje Kaniške ulice u samom središtu grada, a tom prilikom pronađeno je 40 ne-eksplodiranih mina, kazao je Kolić. Naš grad je sa 58 km2 minski sumnjive površine minama najkontaminiraniji dio Hrvatske. Ponosan sam što svake godine nestaju minska polja u našem okruženju, pa će tako i danas zvanično započeti razminiranje šireg područja oko Teslinog Memorijalnog centra gdje su nakon Domovinskog rata smrtno stradale četiri osobe, dok je jedna teško ranjena, rekao je gradonačelnik Kolić.  Đurđa Adlešić se zahvalila brojnim donatorima koji pomažu Hrvatskoj u ovom kompleksnom i skupom poslu, o čijem ishodu ovise životi i zdravlje građana, posebice poduzeću „Dok-Ing“ čije će ekipe besplatno razminirati područje oko Teslinog Memorijalnog centra. Prema riječima predsjednika dr. Ive Josipovića sav se posao  oko razminiranja treba okončati do 2019. godine.

-Pred Hrvatskom je posao razminiranja na 734 četvorna kilometra minskih polja, za koje se sumnja da kriju oko 80 000 mina. Za ovaj projekt treba zahvaliti i Vladama  Njemačke, Japana, Engleske, Norveške i Australije koje od konca Domovinskog rata potpomažu razminiranju u  Hrvatske. Grad Gospić i Ličko-senjska županija, unatoč opasnostima koje građane vrebaju u minskim poljima, bilježe sve bolje rezultate u razvoju. Drago mi što tijekom svakog posjeta ovom dijelu Hrvatske zamjećujem dobre rezultate, nove pomake koji razbijaju krive predodžbe o Lici kao zaostalom kraju. Ovdje se radi puno i dobro i na tome možete biti ponosni, istaknuo je predsjednik Josipović koji je potom u društvu domaćina obišao Memorijalni centar “Nikole Tesle“.

                                                                 M. S.