Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Banskim dvorima održao je konferenciju za novinare nakon odluke u Saboru po kojoj, nakon inicijative iz opozicije, nije izglasano nepovjerenje ministru financija Zdravku Mariću.

Inicijativu oporbenih zastupnika za izglasavanje nepovjerenja ministru Mariću, premijer Plenković ocijenio je jalovom i neuspješnom te je i ovom prilikom ponovio kako je teret prikupljanja 76 potpisa za izglasavanje nepovjerenja ministru Mariću bio na onima koji su inicijativu pokrenuli.

,,Oporba i Most u tome nisu uspjeli i danas su doživjeli politički poraz”, naglasio je Plenković.

Osvrnuo se na jučerašnju raspravu u Saboru, pojasnivši da se pokazalo da u Hrvatskoj postoje političke stranke koje su u stanju na temelju pamfleta, insinuacija i fabriciranih dokumenata donositi političke presude bez da netko može iznijeti stajalište, argumente ili činjenice. Napomenuo je da nijednu od točaka koje su bile navedene u zahtjevu za izglasavanje nepovjerenja ministra nitko iz oporbe nije uspio dokazati.

“Svjedočili smo pokušaj destabilizacije Vlade i njenoga rada u skladu s Ustavom i zakonom i na dobrobiti hrvatskih ljudi”, poručio je Plenković.

Podsjetio je da su svi makroekonomski pokazatelji pozitivni, od rasta BDP-a, smanjenja javnog duga – najnižeg u povijesti zabilježenog proračunskog manjka, podizanje stope zaposlenosti, stabilnog kreditnog rejtinga, rješavanja ključnih pitanja koji se odnose na hrvatsko gospodarstvo. Osvrnuvši se na situaciju oko Agrokora, naglasio je da je Vlada je spriječila tsunami koji je prijetio stabilnosti hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava.

“Ono što je najvažnije, postoji pokušaj političara iz Mosta da u javnom prostoru i medijima šire monstruoznu i neprihvatljivu konstrukciju da Vlada, HDZ i ja osobno štitimo “kriminal u Agrokoru”. Takve optužbe ne samo da su netočne i neistinite, nego to je najniži spin koji imamo priliku gledati u javnom prostoru nakon dugo vremena. Odlučno ih odbacujem”, naglasio je Plenković.

Nastavio je kako se ponaša kao odgovoran predsjednik Vlade i stranke te radi veliku distinkciju između  medijske hajke i pokušaja linča.

,,To u Hrvatskoj kakvu ja želim neće proći, ali neće proći ni u hrvatskoj javnosti, niti kod hrvatskih ljudi”, najavio je Plenković.

Izjavu predsjednika Sabora Petrova nakon zaključenog glasovanja, kako pozicija trenutno nema parlamentarne većine, premijer Plenković je odbacio i upozorio da ta rečenica nema veze s demokratskim standardima, poslovnikom niti sa zakonom ili Ustavom, pojasnivši da to nije bila tema rasprave danas ni bit odlučivanja.

“Vlada će biti akter koji osigurava sigurnost i stabilnost. Nastavit ćemo raditi na rješavanju najvažnijih pitanja hrvatskog društva i ključnim pitanjima koji su vezani za sve hrvatske ljude”, rekao je Plenković.

Ostalim političkim strankama, Plenković je poručio kako je ovo trenutak kada treba pokazati političku odgovornost.

,,Ovo je trenutak razotkrivanja, sada nema dilema. HDZ i ja osobno smo spremni za izbore već danas popodne”, istaknuo je Plenković.

Dodao je da bi Zdravka Marića – kad bi on bio ministar iz redova Mosta jednako i srčano branio pred Saborom i javnošću.

Zaključio je da se danas tijekom dana nastavljaju konzultacije s drugim političkim partnerima te da će se pronaći rješenje za stabiliziranje rada Sabora, dok Vlada funkcionira normalno.

”Jedini trenutak u kojem će se vidjeti tko podržava moju Vladu, kada se budu predstavljali novi ministri. To danas nije tema dana, to je sigurno”, rekao je Plenković.

L.O.