Predstavljanje knjige “Kosinj – Izvorište hrvatske tiskane riječi”

GOSPIĆ – 23. studenog 2013. s početkom u 18 sati u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta “dr. Ante Starčević” održat će se predstavljanje knjige “Kosinj – Izvorište hrvatske tiskane riječi” autora mr.sc.  Ivana Mance, koja obrađuje problematiku prve hrvatske tiskare za koju se opravdano pretpostavlja da je bila u Kosinju.

Knjiga je podijeljena u dva dijela. Prvi dio obrađuje Zvonimira Kulundžića i njegov znanstveni rad o Prvotisku te nastavno analizu i znanstvenu utemeljenost kosinjske teze i drugih teza o mjestu tiskanja Prvotiska. Drugi dio donosi do sad najopsežniju kartografsku analizu Kosinja i kosinjskog kraja (u kontekstu tiskare), a gdje se obrađuje pojavnost Kosinja na geografskim kartama od 16. st. do početka 20. st. Autor pronašao je i obradio Kosinj kroz ukupno 84 geografske karte, gdje je detektirao toponim Kosinj u 15 različitih oblika, a što je svakako značajan povijesni izvor pojavnosti Kosinja na starim geografskim kartama. Što ta pojavnost Kosinja govori u kontekstu kosinjske tiskare, ostaje za pročitati u knjizi.

Nastavak ispod oglasa

Knjigu će predstaviti prof. dr. sc. Mateo Žagar, redoviti profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Ante Bežen, redoviti profesor na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu,  mons. dr. sc. Mile Bogović, biskup gospićko-senjski,  Milan Bošnjak, prof., viši stručni savjetnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta RH i mr. sc. Ivan Mance, autor knjige.

H.J.