Predstavljanje knjige „Smrt u dalmatinskom zaleđu“

Kulturno-informativni centar Lovinac i Odjel za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru priprmaju predavanje povodom knjige doc.dr.sc. Maria Katića „Smrt u dalmatinskom zaleđu“. Predavanje će se održati u petak, 8. lipnja  u KIC-u Lovinac s početkom od 19 sati.

Autor u ovoj knjizi pojašnjava mnoge detalje  i etnogfrafske pojmove pri čemu mirila zauzimaju posebno mjesto. To je drevna  praksa obilježavanja mjesta odmaranja s pokojnikom na mjestu određenu od strane zajednice i za to prije korištenu, na putu od pokojnikove kuće do groblja. Doc. dr. sc. Mario Katić nakon višegodišnjega terenskog i arhivskog istraživanja na prostoru zaobalnoga dijela primorske Hrvatske te uz osnovnu metodologiju rada – multilokalnu etnografiju – proširuje dosadašnja istraživanja koja su se fokusirala samo na religijsko-simboličkom značenju mirila, tražeći davno izgubljeno značenje ove prakse.

Nastavak ispod oglasa

Promjenom načina života i pogrebnih običaja mirila su gotovo nestale iz religijsko-simboličke prakse i tako postala nematerijalna kulturna baština i turistička atrakcija južnoga Velebita. Autor u knjizi razmatra i širi, europski kontekst praksi obilježavanja mjesta odmaranja s pokojnikom u kojem pokazuje nesumnjivo postojanje dviju razina ovih praksi.

L.O.