Zavod za javno zdravstvo Ličko – senjske županije danas je povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga predstavio je priručnik pod nazivom “Upoznavanje sebe kroz transakcijsku analizu”. Priručnik je nastao kao prateći materijal za polaznike TAPATE, programa prilagođenog za odgojitelje u dječjim vrtićima koji se provodi u okviru preventivnog programa „Snažni, zdravi, sigurni i povezani“. Predstavljanje priručnika održano je u holu Kulturno-informativnog centra Gospić, a o svemu nam je više rekla jedna od jedna od autorica priručnika psihologinja Kristina Manestar iz ZZJZ Gospić.

-Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije je proširio spektar aktivnosti svog programa prevencije ovisnosti i osigurao mjere podrške i za stručne radnike u predškolskom sustavu, čime pridonosi dodatnom osnaživanju vrtićkih odgojitelja za preventivno djelovanje i jačanje psihološke otpornosti najmlađih. Ovoga puta to činimo kroz novi priručnik „Upoznavanje sebe kroz transakcijsku analizu”. TAPATE program namijenjen je za odgajatelje u Dječjim vrtićima. Na ovaj način širimo paletu naših usluga vezanih uz prevencije ovisnosti najmlađe generacije. Lani smo za odgajatelje organizirali jednu radionicu, a njezin rezultat je ovaj priručnik, rekla je Kristina Manestar. Koautorica priručnika je Maja Maček, praktičarka transakcijske analize, edukacijska rehabilitatorica i psihoterapeutkinja iz Zagreba.

Govoreći o raširenosti korištenja opijata među mladima u Ličko-senjskoj županiji Kristina Manestar je istaknula kako se na ovim prostorima droga nešto manje koristi nego li u ostalim dijelovima Hrvatske.

-Ali ono čega u Ličko-senjskoj županiji ima još i više od prosjeka RH je alkohol jer se ovdje zaista puno više pije. Zato je ovaj priručnik važan jer se njegovi dijelovi odnose na jačanje tzv. zaštitnih faktora koji se počinju primjenjivati u ranoj mladosti. To su unutarnje snage nas odraslih koje možemo izraditi i primjeniti kod svoje djece. Kada netko dođe u situaciju za koju smatra neriješivom, da pronađemo tu snagu i ne posegnemo za nekakvom štetnom kemijom. Ti naši resursi su spasonosni ključ za rješavanje mnogih problema, još od najranije mladosti, istaknula je psihologinja Kristina Manestar iz gospićkog ZZJZ.

L. O.