U gospićkom kinu „Korzo“ održana je danas početna konferencija projekta „Fearless Velebit“ koja za cilj ima razminiravanje šireg područja NP Paklenica i Parka prirode Velebit. Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma na početku konferencije  projekta naglasio važnost postignute sinergije ministarstava i  ustanova.

-Hrvatske šume provode još jedan hvale vrijedan projekt pod nazivom „Razminiranje i očuvanje šumskih ekosustava u zaštićenim i Natura 2000 područjima u Ličko- senjskoj i Zadarskoj županiji – Fearless Velebit“ koji će pridonijeti sigurnosti cijele Republike Hrvatske, a partner projekta je Ministarstvo unutarnjih poslova. Kao članica Europske unije Republika Hrvatska je jedna od država s najviše zaštićenih prirodnih područja od kojih su neka i do danas zagađena minama i minsko-eksplozivnim sredstvima. Hrvatske šume su do sada povukle sredstva iz EU fondova u vrijednosti od 1,3 milijarde kuna za razminiranje i očuvanje šuma. Projekt „Fearless Velebit“ za cilj ima razminiranje i očuvanje te zaštitu šuma i šumskog zemljišta na projektnom području, istaknuo je ovo Krunoslav Jakupčić

Voditelj Uprave šuma Gospić i domaćin skupa Mario Stilinović definirao je kako ovaj projekt ima za cilj  razminiranje 1.645,26 ha šuma, šumskog te ostalog (nešumskog) zemljišta od minsko-eksplozivnih i neeksplodiranih ubojnih sredstava i njihovih dijelova u područjima ekološke mreže Natura 2000 i obnovu šumske protupožarne infrastrukture. Naziv projekta preveden na hrvatski znači „Velebit bez straha“, što za ličke šumare svakako ima ogromnu važnost.

Na današnjoj konferenciji govorio je pomoćnik ministra Neven  Karas. Istaknuo je podatak po kojemu se pod minama nalazi još oko 250 km2 u Hrvatskoj. Projekt „Fearless Velebit“ Karas vidi kao uspjelu sinergiju nekoliko ministarstava, javnih poduzeća i ustanova koja daje izvrsne rezultate i znatno povećava sigurnost svih koji borave na tome terenu. Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić iznio je podatak po kojemu je „Fearless Velebit“ jedan od četiri strateška projekta  koje provode Hrvatske šume na razminiravanju preko 6 000 hektara šumskih područja u sklopu projekata „Natura 2000“, za što je iz EU fondova osigurano 876 milijuna kuna.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izrazio je zahvalnost svim sudionicima  projekta na procesu razminiranja Velebita.

-Ovo je način da zaštitimo živote i zdravlje naših građana. Osim toga otvaramo perspketivu za korištenje šumskih zemljišta  u gospodarske svrhe, za posjetu u zaštićenim područjima NP Paklenica i Parka prirode Velebit. Ovakav koncept ćemo podržavati i u budućnosti kroz operativni program 2021-2026. Mi smo partner koji shvaća potrebe da se ostatak  minski-sumnjivih područja konačno očisti i da „lijepa naša“ po tom pitanju bude još ljepša. Nakon razminiranja slijedi nastavak izgradnje šumske infrastrukture i vjerujem da će on sada biti realiziran u datim rokovima, rekao je ministar Tomislav Ćorić.

Na konferenciji su sudjelovali ravnatelji mnogih poduzeća i ustanova, kao ravnatelj NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević, državni tajnici i predstavnici resornih ministarstava. Voditelj projekta „Fearless Velebit“ Božidar Čačić prezentirao projekt uz pomoć kraćeg dokumentarnog filma. Projekt su definirale i ravnateljice NP Paklenica Natalija Andačić i Parka prirode Velebit Ana Brkljačić.

L.O.