U sklopu programa obilježavanja Dana Općine Brinje u ponedjeljak 13.8.2018. s početkom u 11 sati u Vatrogasnom domu u Brinju održana je početna konferencija na kojoj je predstavljen projekt c. Prezentaciji su, uz načelnika Općine Brinje Zlatka Fumića i projektni tim, prisustvovali predstavnici obveznih partnera na projektu, ispred HZZ Područnog ureda Gospić Anita Pocrnić Radošević i Katarina Rogić te voditeljica Centra za socijalnu skrb Senj-Ispostave Otočac Biserka Rubčić. Uz njih, prezentaciji su prisustvovali zamjenik načelnika Milan Kolak, direktorica Komunalnog društva Brinje Josipa Pavlović, ravnateljica DV Tratinčica Ružica Perković, direktorica TZ Brinje Danijela Dasović Vranić, pročelnik JUO Marijan Bardiovski, pročelnica JUO Općine Josipdol Ivanka Turkalj, žene zaposlene na projektu, korisnici i ostali zainteresirani građani.

Nakon uvodnog pozdrava voditeljice projekta „Zaželi“ Mirjane Javor, prisutnima se obratio načelnik Zlatko Fumić koji je izrazio veliko zadovoljstvo sa započetim projektom i činjenicom da se putem projekta zaposlilo 12 žena, ali i onim najvažnijim, što će se putem projekta „Zaželi“ pružiti pomoć i podrška starijim osobama s područja Općine što je krajnji cilj ovog projekta.

Predstavljanje samog projekta „Zaželi – Program zapošljavanja žena u Općini Brinje“ održala je viša stručna suradnica za ruralni razvoj i EU fondove Marija Sertić zaposlena u Općini Brinje na poslovima pripreme i pisanja EU projekata.

Marija Sertić je okupljenima pobliže predstavila kako je došlo do realizacije projekta, hodogram događanja, tko su obvezni partneri, vrijednost projekta, korisnike, ciljeve i rezultate. Nakon što je 30. svibnja 2018. godine načelnik Zlatko Fumić potpisao ugovor s ministrom rada i mirovinskog sustava Markom Pavićem za projekt „Zaželi – Program zapošljavanja žena na području Općine Brinje“, pristupilo se prvoj fazi realizacije projekta odnosno odabiru osoba koje će upravljati projektom: voditeljice projekta Mirjane Javor i koordinatorice projekta Marije Draženović. Druga faza realizacije projekta provedena je u suradnji s partnerima projekta „Zaželi –Program zapošljavanja žena u Općini Brinje“ – Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i Centrom za socijalnu skrb, odnosno odabrane su žene koje će skrbiti i pružati podršku starijim i nemoćnim osobama u lokalnoj zajednici te su istovremeno odabrani krajnji korisnici o kojima će zaposlene žene skrbiti. Potom je načelnik Zlatko Fumić potpisao ugovore o radu na određeno vrijeme na 24 mjeseca sa 10 žena koje će skrbiti o starijim i nemoćnim osobama u okviru projekta „Zaželi – Program zapošljavanja žena na području Općine Brinje“. Projekt je vrijedan 1.708.710,00 milijuna kuna, a financira se u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz sredstava Europskog socijalnog fonda. Vrijeme provedbe projekta je 30 mjeseci, pri čemu će zaposlenice na određeno vrijeme od 24 mjeseca skrbiti za svoje korisnike, a uz rad će imati mogućnost dodatno se obrazovati za neko od ponuđenih zanimanja poput njegovateljice kako bi po završetku projekta bile konkurentne na tržištu rada. Žene zaposlene na projektu su započele s radom 1.8.,  a svaka od njih skrbi za šest ili više korisnika kojima pružaju pomoć i potporu u obavljanju kućanskih poslova, nabavci namirnica i lijekova, te drugih potrebnih poslova, a za taj posao će primati minimalnu mjesečnu plaću zajamčenu Uredbom Vlade. U sklopu projekta „Zaželi – Program zapošljavanja žena u Općini Brinje“, nabavljeni su bicikli kako bi zaposlene žene brže i lakše došle do korisnika te tableti. Putem ovog projekta planira se da će preko 60 starijih i nemoćnih stanovnika Općine Brinje na pune dvije godine dobiti podršku i pomoć u kući te će im se na taj način barem malo olakšati i ublažiti nepovoljan položaj u kojem se nalaze.

Sve ostale informacije o projektu mogu se dobiti kod voditeljice Mirjane Javor na mail adresi:voditeljica-zazeli@brinje.hr.

Ana Manjerović