Večernji dio jučerašnjeg obilježavanja Međunarodnog dana muzeja započeo je u Pučkom otvorenom učilištu Milutina Cihlara Nehajeva predstavljanjem Senjskog zbornika 45/2018 i promocijom knjige mons. dr. Mile Bogovića “Velebitsko podgorje i njegova Crkva u prošlosti i sadašnjosti”.
 
Promocija Senjskog zbornika 45/2018 započela je priopćenjem glavnoga urednika dr. sc. Miroslava Glavičića, koji je zahvalio Ministarstvu obrazovanja i znanosti te Gradu Senju na financijskoj potpori i pomoći. Ovaj je Zbornik 45 posvećen preminulom akademiku Milanu Mogušu i kao takav sastoji se od 10 radova, od kojih je 5 izvornih znanstvenih članaka, 2 su pregledna članka te 3 stručna članka. Sam Zbornik započinje tekstom posvećenom Milanu Mogušu koji je napisao tadašnji predsjednik Hrvatske znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić i služi kao svojevrsni In memoriam. Autori radova u Senjskom zborniku 45/2018, uz spomenutog mons. dr. Bogovića, su Mirko Raguž, Tomislav Galović, Blaženka Ljubović, Mislav Gabelica, Juraj Lokmer, Nikola Tominac, Filip Galović, Jasminka Brala-Mudrovčić, Željka Štrkalj te Vlado Božić.
 
Jezični i književni dio Zbornika te životni i profesionalni put pokojnog akademika Moguša predstavila je dr. sc. Martina Bašić sa Zavoda za lingvistička istraživanja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dok je ostali dio Zbornika, mahom povijesne tematike od kojega najveći dio zauzima rad mons. dr. Mile Bogovića „Crkva u velebitskom Podgroju u prošlosti i sadašnjosti“, predstavio dr. sc. Ivan Brlić s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, područni centar Gospić.
 
Ovom je prigodom senjskoj javnosti također predstavljena knjiga mons. dr. Mile Bogovića “Velebitsko podgorje i njegova Crkva u prošlosti i sadašnjosti” nastala na tragu opsežnoga rada koji je Biskup priložio 45. izdanju Senjskoga zbornika. Knjigu su predstavili Ivica Mataija, prof., ravnatelj Državnog arhiva u Gospiću te sam autor.
Ideja o nastanku djela rodila se nakon znanstvenog skupa održanog u Senju 2016. godine o Velebitskom podgorju, a koji je za cilj imao poticanje na revitalizaciju kraja i pronalaženja modela za povratak ljudi u opustošeno Podgorje. Knjiga je izašla u suizdanju Gospićko-senjske biskupije i Državnog arhiva u Gospiću te donosi pregled vjerskih i crkvenih zbivanja tijekom povijesti u dijelu Podgorja koje danas pripada Gospićko-senjskoj biskupiji, tj. od Svetoga Jurja do uključivog Lukovog Šugarja. Autor daje prikaz svake pojedine župa i za svaku župu prikazuje crkve, župne stanove, groblje i kronološki popis njezinih upravitelja. No, u knjizi je autor posebno dao prostora i duhovnim zvanjima u Podgorju i istaknutim svećenicima, pa je tako članku iz Senjskog zbornika dodao dva poglavlja i ovim jedinstvenim djelom omogućio je preostalim i raseljenim Podgorcima knjigu u kojoj će naći dio svoje prošlosti i sadašnjosti, svojega identiteta i zalog za budućnost.
 
Moderator predstavljanja bila je ravnateljica Gradskog muzeja Senj Blaženka Ljubović, prof., a u glazbenom dijelu programa nastupili su polaznici Škole gitare – Gitariziranje pod vodstvom profesora Domagoja Biondića: Luka Krmpotić, Šimun Žarković i Roko Tomljanović.
 
GS, GMS / FOTO: GMS