Karlobag – Knjiga “Franjevci kapucini u Karlobagu, 1713.-2013.” predstavljena je sinoć u dvorani kapucinskog samostana sv. Josipa u Karlobagu.

Hrvatska kapucinska provincija sv. Leopolda Bogdana Mandića iz Zagreba, Općina Karlobag i Kapucinski samostan sv. Josipa iz Karlobaga priredili su još jedan vrijedan kulturni događaj. Knjiga „Franjevci kapucini u Karlobagu 1713.-2013.“ nastala je kao zbornik, retrospektiva koja kao povijesni dokument svjedoči posebnostima jednog vremena.
Kao i nebrojeno puta do sada Općina Karlobag pomogla i u financijskom smislu da bi se ovo izdanje pojavilo u javnosti, pa je nazočne najprije pozdravio zamjenik općine Boris Smojver. Kako je istaknuo, Karlobag je gradić bogate i osebujne povijesti, ponosan na svoje kršćanske temelje, pri čemu kapucinski red zauzima posebno mjesto. U ime domaćina pozdravne je riječi uputio i Kapucinski provincijal  fra. Jure Šarčević, dok su o važnosti ovoga štiva više govorili prezenteri prof. dr. sc. Željko Holjevac i dr. sc. Fra Ante Barišić.

U knjizi su sabrani članci s međunarodnog znanstvenog simpozija koji se održao u listopadu 2013. godine u Karlobagu povodom obilježavanja 300. godišnjice dolaska i prisutnosti kapucina na ratom opustošene i raseljene prostore Like i Krbave u cilju evangelizacije istih. Na svoje misionarske pohode po Lici i Krbavi braća kapucini su odlazili iz svoga sjedišta u Karlobagu gdje su 1710. godine počeli graditi samostan.

U knjizi je prikupljeno sveukupno petnaest članaka koji su s različitih povijesnog, duhovnog, pastoralnog i umjetničkog gledišta obradili spomenuto razdoblje misionarskog i apostolskog djelovanja kapucina sve do danas. Zahvalnu riječ uputio gvardijan samostana fra Josip Grivić.

H.J.