Prošloga petka u Velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu premjerno je predstavljena knjiga „Lika i velebitsko primorje u hrvatskoj književnosti“ koju su priredile prof. Ane Lemić i Jasminka Brala-Mudrovčić. Knjigu su tom prigodom predstavili potpredsjednik Matice hrvatske Stjepan Sučić, recenzenti Hrvojka Mihanović Salopek i Tihomil Maštrović, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Gospiću, priređivačica i urednica knjige Ana Lemić i priređivačica Jasminka Brala-Mudrovčić. Ovaj projekt pomogla je Udruga Ličana „Vila Velebita“.

Predstavljanje ove knjige u Gospiću održano je večeras na svečanosti priređenoj u dvorani POU „dr. Ante Starčević“. U uvodnom dijelu pjevao je zbor Vila Velebita, sa prikladnom „ličkom himnom“ Oj ti vilo, vilo Velebita. U svojem izlaganju prof. Lemić se zahvalila zboru, rekavši kako će se za koji dan ponovno okušati na večeri etno glazbe u dvorani Vatroslav Lisinski.

Osim autorice prof. Ane Lemić na večerašnjoj promociji sudjelovali su potpredsjednik Matice Hrvatske Stjepan Sučić, dr. sc. Hrvojka Mihanović- Salopek, prof. dr. sc. Tihomil Maštorvić recedent knjige i dr. sc. Jasminka Brala-Mudrovčić. Prof. Ana Lemić ugledna je autorica mnogih knjiga od kojih je dio njih neizostavno vezan uz Velebit, mitsku hrvatsku planinu. Prof. Lemić je kao pasionirani planinar nebrojeno puta sudjelovala u usponima na gotovo sve Velebitske vrhove, ovjekovječila ih foto-aparatom, poezijom i prozom. Jedan od najznakovitijih naslova iz njezina bogatog opusa jest knjiga „Velebit il’ ne bit“!

L.O./N.M.