Jučer, 19.listopada u 19,00 sati u Gradskom pučkom otvorenom učilištu u Otočcu, u velikoj kino Sali koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta održano je predstavljanje knjige „Na prvoj crti protiv smrti“ autora umirovljenog pukovnika Davora Peitl.

Na predstavljanju knjige uz župana Ličko-senjskog Milana Jurković koji je i sam učesnik u stvaranju i prvi zapovjednik ZNG-a u Otočcu bio i gradonačelnik Grada Otočca Mario Barković s zamjenikom Hrvojem Ostović te drugim suradnicima, biti su tu i mnogi drugi gradonačelnici susjednih gradova poput Senja, načelnik i zamjenik načelnika općine Brinje, bivši ministar u Vladi RH Slavko Degoricija, branitelji,predstavnici crkvene vlasti mons.mr.Tomislav Šporčić generalni vikar biskupije i don Anđelko Kaćunko otočki vikar i župnik u Kompolju, umirovljeni pukovnik 133.brigade Drago Bilović, aktivni sudionici obrane Grada Otočca, vojske, policije, specijalne policije, roditelji i rodbina poginulih branitelja, udovice, te mnogi građani.

Moderator promocije bila je Jadranka Prša, koja je kazala da večeras svjedočimo dragocjenom pisanom tragu, te prvom ukoričenom pisanom svjedočanstvu na ovom prostoru. Urednici knjide su dr.sc.Ante Nazor i mr.sc.Ivan Radoš, recezenti su doc.dr.sc.Željko Holjevac, a lekturu potpisuje Julija Barunčić Pletikosić. Nakladnik je Hrvatski memorijalni-dokumentacijski centar u Domovinskog rata – Zagreb, a naklada knjige je u 1000 primjeraka.

Nakon predstavljanja i uvodnog izlaganja uslijedili su pozdravni govori. Prvi se obratio gradonačelnik Barković koje je kazao kako se promocija knjige poklopila sa današnjom obljetnicom proslave 20.obljetnice utemeljenja 133.brigade HV. Drago mi je da iza nas ostaju pisani tragovi i dokumenti o obrani Grada Otočca. Ovo je važno gradivo za Otočac, dosada smo bili tihi nismo dovoljno prezentirali svoju istinu o Otočcu, Brinju, Senju, Krku, Bakru, Zagrebu i drugim gradovima koji su dolazili na ispomoć k nama u obrani Grada. Volio bih da se dokumentira i gradivo od 1993. – 1995. godine. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u obrani Grada Otočca kao i onima koji su sudjelovali u pisanju ove knjige. Čestitam i 20.godina neovisnosti, a za tu prigodu izgradili smo spomenik Hrvatskim braniteljima u gradskom parku koji će ovih dana biti svečano i otvoren.

Potom se obratio jedan od ministara u tadašnjoj Vladi RH Slavko Degoricija rođeni Kompoljčanin. Čestitam Davoru Peitlu na ovoj knjizi, zato se ja zalažem već 20.godina. Jer što je učinjeno i rečeno a nije zabilježeno i napisano za kratko vrijeme se zaboravi i kao da se nije ni dogodilo. Čitao sam ja njegove rukopise prije 10. godina. Pozivam sve one koji su učestvovali u Domovinskom rata da se uključe u plan razvoja hrvatskog društva. Nikada nemojte stati, jer kada stanete onda i nestanete – poručio je Degoricija, a na kraju se prof.Degoricija prisjetio se i nekih događanja prilikom obrane Grada Otočca.

Kreator i prvi zapovjednik ZNG-a, a danas župan Ličko-senjski Milan Jurković kazao je pukovniku Peitlu : Divim Vam se na ovom što ste uradili. Imao sam mnoge knjige i monografije u rukama s mnogo slika i fotografija, a ova knjiga Davorova nema previše fotografija, ali je dokaz na 510 stranica na koji se način stvarala obrana Grada Otočca, svi su bili na prvoj crti obrane, nije bilo onih koji su bili zaduženi za slikanje i PR.
Izražavam vam svoje osobno divljenje, te si dajem za pravo kao županu da vas predložim za visoko priznanje Grada Otočca. Koristim priliku zahvaliti se svim pripadnicima 133.brigade da je Grad Otočac obranjen željom i voljom i zato čestitam svima koji su učestvovali u obrani Otočca, te bili u povijesnom vremenu od 1990.- 1991. godine koje je bilo jedno od neponovljivih za obranu hrvatskog naroda. Ponosan sam na ustrojavanje obrane Grada Otočca, budimo ponosni na sve što smo uradili za obranu Grada Otočca i Gacke Doline.
Ravnatelj Hrvatsko-memorijalnog dokumentarnog centra Domovinskog rata dr.sc.Ante Nazor kazao je da je s njim na knjizi radio i Ivan Radoš te ga zamolio da se obrati prisutnima.
Mr.sc.Ivan Radoš mlađi povjesničar kazao je kako je došlo do suradnje pukovnika Peitla i njih prije dvije godine. Tada smo upoznali pukovnika kao energičnog čovjeka, s njim obavili veći intervju i razgovor. Sama knjiga sastoji se od četiri poglavlja. Ova knjiga ima znanstvenu vrijednost. Knjiga je napisana vrlo detaljno, u knjizi imamo 40 fotografija. Također kolegica Julija Barunčić Pletikosić u knjizi je više sudjelovala uređivački nego lektorski.
U ovakvom opsežnom memorijalnom gradivu nije ni moguće staviti više slika, za to će biti prilika objaviti foto-monografiju Otočca iz Domovinskog rata.

Dr.sc.Ante Nazor kazao je ako je nešto i preskočeno ili zaboravljeno u knjizi neka ne bude kritika nego poticaj da se piše dalje. Mi smo dužni prema braniteljima prvenstveno našoj djeci prenositi što se dešavalo u RH. U RH pokušava se dogoditi revizija povijesti, na djelu je specijalni rat. Davno prije Haške presude mi smo tiskali knjigu „Oluja“ . Nema prekomjernog granatiranja, naši generali su časni ljudi. Dr.Nazor osvrnuo se i na Hašku presudu, također kazao da su izdali i knjigu „Zapovjedni vrh JNA od svibnja 1992. godine „ Dalje Nazor navodi da nije točno da je RH bili agresor i BiH. Tom prigodom izdali smo i „Zbirku braniteljima Rame i Prozora u BiH“. Da nije bilo hrvata u obrani BiH danas ne bi bilo ni BiH.
Savjetujem svima da pročitaju knjigu pukovnika Davora Peitel „ Na prvoj crti protiv smrti“ to je 5. knjiga memoarskog gradiva o Domovinskom ratu koje je izdao HMDC –r.

Doc.dr.sc.Željko Holjevac kao recenzent govorio je o knjizi kao opsežnom gradivu koje ima 4.poglavlja i to 1. Oružana agresija pobunjenih Srba i JNA na općinu Otočac i pripreme za organiziranje obrane stanovnika Gacke, 2. Stabiliziranje crte razgraničenja i napadna borbena djelovanja, 3, 1992. godina varljivog mira, dolaska UN-a i demobilizacije i 4. Maslenica.
Knjigu vam neću prepričavati jer je morate čitati, a događaji iz knjige su vam poznati. Ovi zapisi nisu pokušaj sukoba s bilo kim ili čim, u knjizi su brojne bilješke, predstavlja osnovu za pamćenje i dobra podloga za buduća istraživanja.

Na kraju se obratio i sam autor pukovnik Davor Peitel koji je kazao da njegov uloženi trud sada se i isplatio. Rat se nije mogao izbjeći. Ova knjiga je obuhvatila obranu Grada Otočca , 133.brigade, PJP Otočac, vod Meduza iz Senja, 1.brigadu Tigrove i mnoge druge koji su učestvovali u obrani Gacke doline. U knjizi sam se oslonio na svoje ratne zapise, ovo nije cjelovita povijest o Domovinskom ratu u Gackoj dolini. Knjiga je namjenjena novim generacijama. Čestitam urednicima i izdavaču. U knjizi sam koristio sjećanja mojih suboraca, te 850 ljudi kazivača koji su mi dali iskaze.

Kroz program promocije gradski zbor GPOU-a Otočac predvođen prof.Brankom Bernardi otpjevao je nekoliko prigodnih pjesama.

Na kraju je upriličena izložba u maloj dvorani o Domovinskom ratu gdje je bila i zakuska i druženje.

(I.B.)