Predstavljena monografija Gospića

GOSPIĆ- Dvorana Kulturno-informativnog centra uvijek je ispunjena do posljednjeg mjesta kada se događa nešto važno za grad i njegove žitelje. Tako je bilo i na predstavljanju monografije „Gospić-grad, ljudi, identitet“, djelo skupine autora koje je uredio poznati povjesničar Željko Holjevac. Na ovaj je način zaokružena suradnja Grada Gospića i Područnog centra Instituta za društvene djelatnosti Ivo Pila. Svakako ne bez razloga biskup dr. Mile Bogović nazvao je ovo djelo monumentalnim jer na više od 700 stranica prezentira brojna znanstvena štiva 38 uglednih autora. Biskup monografiju ipak smatra ponešto nedorečenom jer se manje bavi poraćem 1945. godine, ali je izrazio nadu da će se ovo ispraviti u narednoj knjizi o Gospiću „kada nas napusti gospođa recesija“. Promociju je otvorio gradonačelnik grada Gospića Petar Krmpotić istaknuvši kako je ova monografija nešto što je svima nedostajalo jer na vrlo širok i znanstveno obrađen način progovara o ovome gradu.
-Ovo je događaj od povijesnog značaja za sve nas. Sama činjenica da do sada nismo imali znanje koje bi nam na jednom mjestu govorilo o našoj prošlosti, ali i sadašnjosti, na izvjestan je način širom otvorila put ideji da se pristupi izradi jedne ovakve monografije. Tako je i započela suradnja između Instituta Ivo Pilar, kao nositelja projekta, i Grada Gospića koji je projekt svesrdno podržao, a čiji rezultat večeras imamo priliku svima vama prezentirati. Monografija koju predstavljamo vrijedno je i poučno knjižno izdanje koje uvezuje brojne zanimljive, a prvenstveno vrijedne činjenice i podatke vezane uz Gospić, život u Gospiću, kao i njegov identitet kroz različita povijesna razdoblja, rekao je između ostaloga gradonačelnik Krmpotić koji se u ime grada zahvalio na trudu skupine autora ove knjige. Saborski zastupnik i predsjednik Županijske skupštine dr. Darko Milinović podsjetio je nazočne na važnost činjenice da jedna ovakva knjiga postane vrijedni podsjetnik budućim generacijama.
-Svi smo mi na određeni način pozvani da svjedočimo noviju hrvatsku povijest koju smo zajedno stvarali. Često koristim izreku da Gospić odavno nije najslabija karika u Hrvatskoj. Hoćete li u sportskom, kulturnom, znanstvenom ili političkom smislu te riječi. Zato kažem da smo postali snažna karika koja čini poveznicu Hrvatske u cjelini. Ova knjiga figurativno rečeno prezentira mišićavost i snagu ovoga grada. Simbolizira Gospić kao jedan od hrvatskih gradova čija je povijest najviše vezana uz društvena i politička zbivanja u Hrvatskoj. Kada nam je aktualna vlast kroz povijest bila naklonjena, ovaj se grad razvijao i uvijek bio gospodarsko, kulturno, političko i sportsko središte. Kada to nije bilo tako, onda je snaga ovoga grada na neki način slabila. Podatak da je prije nepunih 100 godina na ovim prostorima živjelo oko 200 tisuća duša ovoj knjizi daje još veći značaj, istaknuo je dr. Milinović koji je uvjeren da je sadržajem ova knjiga namijenjena svim generacijama jer se u monografiji nalaze i podaci slabo poznati široj čitateljskoj publici. Vlado Šakić, ravnatelj Instituta podsjetio je kako su izašle još dvije povijesne knjige vezane uz ovaj dio Hrvatske. O knjizi su potom govorili recenzenti Zlatko Matijević i Ivan Rogić.
Gospićanin Ante Bežen nastupio je kao jedan od autora koji je u monografiji objavio tri priloga, a u svojem je izlaganju rekao kako Gospić može biti ponosan jer je o njemu pisao i Vladimir Nazor. Dr. Bežen tvrdi kako se ovim djelom afirmira zavičaj, osnažuje i lički i gospićki identitet. Urednik monografije Željko Holjevac predstavio je gospićki tim Instituta Ivo Pilar koji je unatrag šest godina djelovanja Područnog ured prikupio mnoštvo povijesne građe. Ako je suditi po tome, Gospić bi uskoro mogao očekivati nastavak ove zacijelo dobro započete priče.

M. S.

Nastavak ispod oglasa