Predstavljena monografija o Gradskom groblju u Gospiću

U atriju Kulturno-informativnog centra Gospić predstavljena je večeras monografija autorice dr. sc. Antonie Došen pod nazivom „Gradsko groblje sv. Marije Magdalene u Gospiću-spomenička baština“. Promociju je  organizirao Državni arhiv u Gospiću čiji je ravnatelj dr. sc. Ivica Mataija u uvodu istaknuo važnost ove publikacije koja na znanstveni način sublimira tradiciju, kulturu i naslijeđe grada Gospića. Dr. sc. Mataija zasebno je pozdravio i zahvalio biskupu u miru dr. Mili Bogoviću koji je uvijek znanstveno angažiran kada su u pitanju sadržaji vezani uz povijest.

Govoreći o monografiji autorica dr. sc Antonia Došen je istaknula kako je kao povjesničarka umjetnosti počela prije 15-ak godina prikupljati materijale za ovu knjigu.

Nastavak ispod oglasa

-Ovo groblje u tome smislu nitko do sada nije istraživao niti je bilo temom nekih stručnih i povijesnih analiza. Groblje sv. Marije Magdalene kao Gradsko groblje  svakako zaslužuje podrobniju analizu i istraživanja. Ova knjiga je  po prvi puta razotkrila skrivene kipare i klesare Gospića, stilsko oblikovanje koje do sada niti nije bili zamijećeno. Nažalost, trenutno stanje nekih spomenika je vrlo loše, najviše zbog nesavjesnog održavanja pa su izrazito devastirani. Dodamo li tu i posljedice Domovinskog rata mnogi su spomenici oštećeni. Najstariji spomenici na ovome groblju datiraju iz prve polovine 19. stoljeća, istaknula je dr. sc. Antonia Došen.

Osim dr. sc. Ivice Mataije u predstavljanju ove monografije sudjelovali su ing. Vladimir Šulentić koji je kao geodet pomagao u stvaranju  monografije, kao i dr. sc. Ivan Brlić iz Instituta dr. Ivo Pilar.

M.S.